Analytiker: Nederlag i Ramadi skaber tvivl om IS-strategi

Rapporter om massehenrettelser i irakiske Ramadi, hvor Islamisk Stat har taget kontrollen.

8.000 irakere er siden fredag blevet tvunget på flugt fra byen Ramadi. (Foto: © Stringer, Scanpix)

Terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) kan notere en betydelig sejr i Irak.

Selvom den USA-ledede internationale koalition mod IS har gennemført 19 angreb mod gruppen ved provinshovedstaden Ramadi i løbet af de seneste tre døgn, lykkedes det IS at tage kontrol med byen hen over weekenden.

Mens IS-krigerne rykkede ind, flygtede Iraks regeringshær over hals og hoved.

Massehenrettelser

Omkring 500 mennesker er blevet dræbt i de seneste dages kampe om byen Ramadi, der ligger bare 112 kilometer fra hovedstaden Bagdad.

Omkring 8.000 er flygtet fra byen, og lokale embedsmænd fortæller, at islamisterne har gennemført massehenrettelser af irakiske soldater og civile.

DR's mellemøstanalytiker Birgitte Vestermark siger, at tabet af Ramadi er hårdt slag for Iraks hær - både moralsk og strategisk:

- IS kan stadig slå tilbage, selvom de presses både af regeringshæren og af de amerikanske luftbombardementer. Regeringshærens kaotiske tilbagetog bringer minder om sidste sommer, hvor IS indtog en tredjedel af Irak på ganske få dage, siger Birgitte Vestermark.

Tvivl om strategi

IS kontrollerer over halvdelen af Iraks største provins, ørkenområdet Anbar, hvor Ramadi er hovedstad.

Birgitte Vestermark fortæller, at Ramadis fald skaber tvivl om, hvorvidt USA’s strategi om at bekæmpe IS fra luften er tilstrækkelig til at knække den brutale terrorgruppe. Hun advarer dog samtidig mod at tillægge weekendens slag om Ramadi for stor betydning:

- IS er trængt tilbage af kurdiske styrker og amerikanske luftangreb i det nordlige Irak, og de har mistet byen Tikrit. Derfor nok et chok for mange, at de kunne rejse sig, men der er altid ups and downs i krig, siger Birgitte Vestermark. 

Shia-militser på vej

Iraks premierminister Haider al-Abadi har nu bedt shia-militser, der går under navnet “De folkelige mobiliseringsstyrker” om træde til og generobre Ramadi. Nyhedsbureauet Reuters skriver, at en konvoj af shia-krigere allerede er ankommet til en militærbase, der ligger tæt på Ramadi. 

Shia-militsernes indsats var afgørende, da Iraks militær i marts fordrev IS fra en anden vigtig by, Tikrit, der ligger 140 kilometer nordvest for Bagdad.

Militserne blev dog efterfølgende beskyldt for at have plyndret og udøvet vold mod civile sunni-muslimer.

- Shia-militserne er den irakiske regerings militært stærkeste kort, men det er samtidig problematisk at bruge dem, fordi det puster til de sekteriske spændinger i Irak, siger Birgitte Vestermark.

Spændingerne kan blive særdeles udtalte i Anbar, som traditionelt er et sunni-område.