Sultne og udmattede - ingen vil tage imod bådflygtninge i Asien

Malaysia, Indonesien og Thailand har lukket grænserne. Det kan koste bådflygtninge livet.

Denne båd med Rohingya-flygtninge fra Myanmar blev afvist af Thailand. (Foto: © CHRISTOPHE ARCHAMBAULT, Scanpix)

Det er en farlig tur over havet, og bådene er slidte og dårligt udstyrede.

Alligevel vælger tusindvis af mennesker fra den muslimske minoritet Rohingya at tage chancen og flygte fra Myanmar, hvor de er udsat for omfattende forfølgelse. I årets tre første måneder er 25.000 mennesker flygtet ifølge tal fra FN - 300 er døde af strabadserne.

Men de tager turen forgæves. Myndighederne i både Malaysia, Indonesien og Thailand opsnapper bådene og sender dem tilbage på havet.

Det er umenneskeligt, lyder det fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch:

- Tidligere var det sådan, at hvis en Rohingya-båd blev afvist, så kunne de sejle et andet sted hen. Men nu afviser både Thailand, Malaysia og Indonesien bådene. De har ingen steder at tage hen, siger Sunai Phasuk, der er seniorforsker for Human Rights Watch.

Både må vende om

Det sker næsten dagligt, at både må vende om.

Torsdag afviste de malaysiske myndigheder tre både med ialt 1.300 flygtninge, mens Thailand sendte en båd med 300 flygtninge tilbage igen. Tirsdag skete det samme for en båd med 500 mennesker ud for Indonesiens kyst.

Human Rights Watch vurderer, at omkring 8.000 mennesker lige nu er strandet på havet - og der kommer stadig flere til.

- Konsekvenserne af afvisningerne kan være, at hundredevis, måske tusindvis af mennesker omkommer. Deres liv er i stor fare i bådene, siger Sunai Phasuk.

Forbrydelser mod menneskeheden

Det er også helt udelukket for bådflygtningene at vende tilbage til Myanmar, forklarer han:

- Menneskerettighedskrænkelserne og forfølgelsen af Ronhingya-folket i Myanmar har nået et punkt, hvor Human Rights Watch betragter det, der foregår, som forbrydelser mod menneskeheden og etnisk udrensning. Situationen er så desperat, at Rohingya-folket ikke kan blive, og hvis det lykkes dem at flygte, kan de heller ikke vende tilbage, siger Sunai Phasuk.

Organisationen opfordrer de involverede regeringer til at tage flygtningene ind og behandle deres sager i stedet for at sende dem tilbage på havet.

Der er topmøde i Thailands hovedstad Bangkok om problemet 29. maj.