EU-Kommissionen er på vej med et forslag om en mere ligelig fordeling af flygtninge i EU - en udløber af flygtningekrisen i Middelhavet.
Kommissionen foreslår, at man indfører et akut kvotesystem til at tackle den øjeblikkelige krise. Systemet skal siden følges op af en mere permanent ordning.
Det bliver meget svært at skabe enighed om kvoterne. Men hvis de en dag bliver en realitet, kan det stille Danmark i en lidt problematisk position, siger EU-korrespondent i DR Ole Ryborg:
- Danmark er ikke omfattet af forslaget på grund af vores retsforbehold. Men hvis vi havde været med, skulle vi faktisk aflevere flygtninge, fordi Danmark tager imod mange flere flygtninge end gennemsnittet i EU.
Omvendt effekt
Nu kan forbeholdet i sidste ende få den omvendte effekt.
- Hvis man indfører en kvoteordning i EU, så vil asylansøgere, som for eksempel kommer til Sverige, vide, at de kunne ende i Bulgarien eller Rumænien, forklarer Ole Ryborg:
- Men fordi Danmark ikke ville være med i sådan en ordning, så ville asylansøgere, som kommer til Danmark vide, at hvis de får asyl, så bliver de i Danmark. Så på den måde kan det danske forbehold på længere sigt gå hen og blive en magnet, hvilket næppe var tanken med at stå uden for EU's udlændingepolitik.
For sent at skifte mening
Retsforbeholdet skal til folkeafstemning senest i første kvartal 2016. Men den giver ikke Danmark mulighed for at komme med i en kvoteordning.
- Reelt ville det være politisk umuligt, fordi ja-partierne i Folketinget har lavet en aftale. Her garanterer de, at hvis det bliver et ja, så vil Danmark ikke gå med i EU's udlændingepolitik. Det vil sige, at ja-partierne på forhånd har afskåret sig selv fra at gå med i en kvoteordning - selvom den ville betyde, at vi skulle aflevere flygtninge til andre lande, siger Ole Ryborg.
Må gøre noget
I dag tager fem EU-lande imod 72 procent af alle asylansøgere. Det mener EU-Kommissionen er uholdbart.
Men fordelingen rummer samtidig forklaringen på, hvorfor Kommissionen får meget svært ved at skabe enighed om en kvoteordning for flygtninge, når den præsenteres for medlemslandene i morgen.
- Det bliver ikke let. To tredjedele af landene tager for få, og der er ikke rigtig nogen appetit for at lave en kvotefordeling i et flertal af medlemslandene. Omvendt kan man godt se, at krisen fortsætter og ikke går væk. Og man kan ikke bare sidde og ikke gøre noget, når situationen bare bliver værre og værre, siger Ole Ryborg.