Verdenssundhedsorganisationen (WHO) erklærer nu det vestafrikanske land Liberia for ebola-frit.
Den officielle raskmelding kommer, efter at landet er gået 42 dage uden et eneste ebola-tilfælde. Det skriver nyhedsbureauet AP.
De 42 dage er det dobbelte af sygdommens maksimale inkubationsperiode, det vil sige den periode, hvor en patient kan bære på sygdommen, før den går i udbrud.
Politiske indsats gør forskellen
Selvom man i Liberia fejrer 'raskmeldingen' med forsigtighed, så er det en stor dag for landet, som har været særligt hårdt ramt af ebola. Det siger programmedarbejder for Læger Uden Grænser Hanne Epstein til DR Nyheder.
Ifølge hende er det blandt andet landets politiske fokus, der har gjort forskellen.
- Det, Liberia har gjort rigtigt godt, er, at de har haft mere politisk ledelse på det her udbrud, end de andre lande. Der var en større accept på alle niveauer, fra lokalt op til nationalt niveau, til at erkende, at det her var et stort problem. Man gik ud og bad om hjælp hurtigt.
- Og så har folket i Liberia også været gode til selv at blive aktive i forhold til at lave forebyggelseskampagner og komme ud med budskabet om, hvordan man forhindrer smitten af ebola, siger Hanne Epstein til DR Nyheder.
Nye tilfælde i nabolande
Selvom Liberia nu kan kalde sig ebola-frit, er det ikke ensbetydende med, at Vestafrika har rystet den dødbringende epidemi af sig.
I Sierra Leone og Guinea, som sammen med Liberia har været de hårdest ramte lande, blev nye tilfælde rapporteret i denne uge. Begge lande kunne også i den foregående uge rapportere ni tilfælde hver.
Selvom de to lande ikke er nede på nul, så er det dog det laveste antal rapporterede smittede i 2015.
Ebola afgår ved døden i 2015
Der er blevet registreret mere end 4.700 dræbte som følge af ebola i Liberia, siden sygdommen brød ud i foråret 2014. Det er det land, der har været hårdest ramt af den dødbringende virus.
I januar udtalte det afgående FN-hold, der havde til opgave at bekæmpe sygdommen, at ebolaepidemien vil få sin afslutning i 2015. For at det skal ske, må man holde fast i den nuværende indsats, mener Hanne Epstein.
- Vi skal fortsætte med de tiltag, vi laver nu, hvor man fortsat isolerer dem, som er smittede, finder ud af, hvem der er i risiko for at få sygdommen senere og så skal den store oplysning- og informationskampagne fortsætte, indtil vi er nået ned på nul tilfælde.
Flere end 11.000 mennesker har indtil videre mistet livet på grund af ebola i Vestafrika.