Ukraine slår igen mod Gazprom - kræver 106 mia. kroner

Det ukrainske gasselskab har fremsat samlet krav for over 100 milliarder kroner til Gazprom.

En talsmand for Gazprom i Rusland bekræfter, at det gør sig klar til gasforhandlinger med Ukraine i dag. (Foto: © Alexander Zobin, Scanpix)

Det ukrainske gasselskab Natfogaz har ved en voldgiftsret i Stockholm fremført krav for i alt 16 milliarder dollar mod det russiske gasselskab Gazprom.

Det skriver nyhedsbureauet Tass.

Ukraines premierminister, Arsenij Jatsenjuk, bekræfter historien på Facebook, hvor han skriver, at kontrakten mellem selskaberne ikke er "rimelig over for Ukraine".

- Gazprom skal betale 10 milliarder dollar i kompensation til Naftogaz, skriver Jatsenjuk.

- Det betyder, at den samlede sum, som vi kræver fra Gazprom for gasleverancer beløber sig til over 16 milliarder dollar.

Gas-strid et våben i krigen

En talsmand for Gazprom, Sergej Kuprijanov, siger til det russiske nyhedsbureau, at Gazproms krav overstiger Naftogaz' krav.

De to lande har i årevis haft uenigheder om gaspriser og Ukraines gæld til Rusland for de naturgasleverancer, som ukrainerne har været afhængige af, men som landet for nylig har erklæret, at man ikke længere har brug for.

Striden spidsede alvorligt til, da Ukraines russisksindede ekspræsident Viktor Janukovitj blev væltet efter opstanden på Uafhængighedspladsen i Kijev for knap halvandet år siden.

Siden gik russiske soldater ind i det østlige Ukraine, og Rusland annekterede Krim.

Ukraine satser på energibesparelsr

Tirsdag i denne uge var den ukrainske regering vært for en såkaldt "støttekonference" til reformer i den tidligere sovjetrepublik.

Det overordnede tema var energireformer på konferencen, hvor blandt andre den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), og EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, deltog.

Danmark åbnede tirsdag aften i Kijev et ukrainsk-dansk energicenter, hvor målet er, at man kan øge energieffektiviteten i Ukraine.

Ukraines regering er i gang med at udfase statsstøtte på energi, hvilket er et krav fra internationale kreditorer.

Det er Lidegaards håb, at både den almindelige bruger og industrien kan overkomme de følgende prisstigninger gennem omfattende energibesparelser i alle led.

/ritzau/