EU-lederne har afsluttet torsdagens topmøde med beslutning om blandt andet at tredoble pengene til kystbevogtningsoperationerne Triton og Poseidon ud for Italien og Grækenland.
- Vi skal være i stand til at handle hurtigt og effektivt. Derfor har vi i dag besluttet, at grænsekontrollen skal styrkes og har besluttet at tredoble budgettet, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt på et pressemøde torsdag aften.
Dertil kommer landenes enkelte bidrag. Flere lande har allerede udmeldt, at de er på vej til at sende beredskab til Middelhavet, og det er Danmark også på vej med:
- Ud over at stille det bidrag til rådighed, kan jeg allerede nu sige, at Danmark selvfølgelig kommer til at levere mange forskellige ting. Det kan være flere politifolk til Frontex (det operative samarbejde om EU's ydre grænser), Beredskabsstyrelsen kan blive behjælpelig med konkrete humanitære indsatser, og vi kan tilbyde at overvåge fra luften. Jeg er klar til at se på alle muligheder, siger Danmarks statsminister.
Menneskesmuglernes både skal sænkes
Siden den italienske indsats, Mare Nostrum, i efteråret blev afløst af EU's langt mindre ambitiøse indsats, Triton, har over 1500 personer mistet livet i Middelhavet. Mest alvorlig var en drukneulykke natten til søndag, hvor mindst 800 mennesker druknede ud for Libyens kyst.
Helle Thorning-Schmidt gør på pressemødet opmærksom på, at det ikke er EU, men kyniske menneskesmuglere, som er skyld i bådflygtningenes død.
- Menneskesmuglerne udgør et særligt stort problem. Vi er meget enige om, at det er deres og ikke EU's skyld, at mennesker ender i disse tragiske ulykker. Smuglerne tjener penge på en stærkt ulovlig måde, de tager penge fra mennesker på flugt og sætter dem på faldefærdige både, som synker, det skal stoppes, siger hun og nævner en helt konkret måde at håndtere det på.
- Jeg støtter helhjertet en indsats, hvor vi går hårdt mod hårdt. Det kan for eksempel gøres ved at ødelægge menneskesmuglernes både, en indsats vi ikke kan bidrage til på grund af forsvarsforbeholdet, siger hun.
Bliver hurtigere sendt hjem
Men at flere flygtninge nu vil blive reddet op af vandet, er ikke ensbetydende med, at et større antal vil få asyl, fortæller Helle Thorning-Schmidt.
- Indsatsen betyder, at vi bliver bedre til at registrere flygtninge og hurtigt og effektivt tilbagesender dem, der ikke har ret til asyl. Det er vigtigt i den her sammenhæng at sige, at der ikke er nogen lette løsninger, men dilemmaerne er store.
Den store udfordring foregår hverken i Middelhavet eller i Europa men i nærområderne, hvor der skal arbejdes koncentreret, fortæller statsministeren.
- Vi må gøre det tydeligt, at disse flygtninges fremtid ikke er i Europa, men i nærområderne, hvor der ligger et langt, sejt træk for at vende den negative udvikling, siger Helle Thorning-Schmidt.
Stikpille til naboer
Hun nævner, at hun på mødet gav øvrige EU-lande en venlig påmindelse om at følge FN's anbefalinger, som er et årligt ulandsbistand på 0,7 procent af et lands BNP. Det overholder kun Danmark og fire andre lande i verden.
- Jeg har påpeget, at meget kunne løses, hvis alle lande levede op til FN's mål om udviklingsindsats. Der er ingen tvivl om, at det lange seje træk mod fred og stabilitet i lande, som flygtningene kommer fra, der er det vigtigt, at EU's lande påtager sig et ansvar, siger hun.
Møde med Afrika
Det næste diplomatiske skridt fra EU's side bliver et møde med de afrikanske lande, som også har et stort ansvar, fortæller Thorning:
- De skal påtage sig et ansvar. De skal kontrollere grænserne. Det skal vi samarbejde med dem. Derfor har vi besluttet ekstraordinært topmøde med den afrikanske union. Alt i alt må vi sige, at der er meget at tage fat på. Det haster - den situation, vi har nu, er klart uacceptabel, siger Thorning og fortsætter:
- Dybest set handler det også om at bidrage til at lægge et pres på de afrikanske lande, som også har et ansvar. Vi ønsker at øge støtten til afrikanske lande, så de kan bevogte deres lande bedre. En del af løsningen er, at Afrika må blive bedre til at øge bevogtningen ved deres egne grænser. Den slags spørgsmål ønsker vi at rejse, når vi skal have et ekstraordinært topmøde med Den Afrikanske Union.