De to 17-årige drenge Nasir og Riajul var blandt de bare 27 overlevende efter skibsforliset i weekenden, hvor en overfyldt båd med flygtninge kæntrede i Middelhavet og op imod 800 druknede.
De to drenge fra Bangladesh var de første to timer af turen fra Tripoli låst inde på nederste dæk, men spurgte, om de måtte komme op for at få luft.
Det reddede formentlig deres liv.
- De lod os komme op, og vi kom aldrig ned til nederste dæk igen, hvor man ikke kunne trække vejret, og hvor folk sad ovenpå hinanden, siger Nasir til Los Angeles Times, der har mødt de to unge overlevende på Sicilien.
De fortæller, hvordan mange hundrede faldt over bord, da et fragtskib nærmede sig båden, hvilken udløste panik og fik folk til at søge over på den ene side af dækket.
- Vi var virkelig glade for at se skibet, sige Riajul.
Ikke alle kunne svømmeDe to drenge flød omkring i havet i en halv time, før de blev samlet op. I modsætning til mange andre ombord kunne de svømme.
- Vi kunne svømme, og vi så kroppe flyde rundt i mørket, fortæller Nasir, der fik hjælp af nogen til at holde sig oven vande.
- Vi hørte folk råbe; oh, oh, hjælp os, tilføjer Riajul.
Blandt de 27 overlevende er personer fra Mali, Gambia, Senegal, Somalia, Eritrea og Bangladesh.
Italiensk politi anholdt mandag aften to af de overlevende personer fra flygtningebåden. De formodes at have været henholdsvis kaptajn og styrmand på overfarten fra Libyen til Italien og mistænkes for at være menneskesmuglere.
Det drejer sig om to mænd fra Tunesien og Syrien, oplyser det italienske nyhedsbureau Ansa.
EU overvejer at sænke både
Tusinder af bådflygtninge risikerer livet for at komme til Europa, og i mandags præsenterede EU-kommisionen en 10-punktsplan, der skal gøre noget ved den desperate situation.
Samtidig er de nordiske lande klar til at sende fly og fartøjer til Middelhavet for at hjælpe.
EU-præsident Donald Tusk har forud for et ekstraordinært topmøde torsdag om situationen præsenteret et første bud på, hvordan de 28 EU-landes ledere kan enes om at styrke indsatsen for at undgå en gentagelse af weekendens migrantkatastrofe i Middelhavet, skriver Ritzau.
https://www.youtube.com/watch?v=OqQk7kLuaK4&rel=0
Efter at have sonderet landenes holdninger lægger Tusk i et udkast, som Ritzau har set, op til 13 tiltag, der både skal styrke patruljeringen til havs, gå direkte efter menneskesmuglerne, holde potentielle migranter væk fra Afrikas kyst og få bedre styr på fordelingen af dem, der når frem til EU.
Et af de mere konkrete forslag går ud på at overveje en EU-mission, der - måske med hjælp fra militæret - skal finde og destruere menneskesmuglernes både, inden de bliver taget i brug, skriver Ritzau.