Gør som os. Det er det eneste, der virker.
Sådan lyder den klare besked fra Australiens premierminister, Tony Abbott, til EUs stats- og regeringschefer, efter at weekendens tragedie i Middelhavet ifølge FN kostede omkring 800 migranter livet.
Indtil for halvandet år siden ankom der næsten dagligt både med hundredvis af asylansøgere til Australiens kyster.
Inhuman politik
Men Abbotts konservative regering ændrede kort efter at have indtaget regeringskontorerne den forrige regerings strategi og indførte en omfattende patruljering af farvandene nord for landet.
Både med flygtninge, der blev opdaget på åbent hav, blev samlet op eller tvunget til at vende om. Ifølge kritikere, heriblandt FN, er Australiens politik inhuman.
Men politikken har virket og stoppet den massive trafik af både med asylansøgere, slår premierministeren fast.
- Stop menneskesmuglerne
- Vi har hundredvis, måske tusindvis, af mennesker, der drukner i forsøget på at nå fra Afrika til Europa. Den eneste måde at stoppe disse dødsfald på er ved at stoppe bådene, siger Tony Abbott.
Siden Australien begyndte operationen, er der næsten ikke ankommet nogen både til landet, og der har ikke været rapporteret om nogen dødsfald blandt asylansøgere på åbent hav.
- Vi skal finde løsninger, der kan stoppe dette frygtelige problem, og det kan kun gøres ved at sætte en stopper for menneskesmuglerne.
- Derfor haster det med, at Europas lande indfører en mere striks politik, som vil stoppe menneskesmuglernes færd over Middelhavet, lyder det fra Abbott.
Flygtninge afskæres asyl
I praksis fungerer Australiens system sådan, at flådens skibe enten stopper både med asylansøgere og sejler dem tilbage til deres transitland, hvilket typisk er Indonesien.
Eller også sender Australien de opsamlede asylansøgere til lejre i stillehavsnationen Nauru, Papau Ny Guinea eller Cambodja, som regeringen i Canberra betaler for at huse asylansøgerne, mens deres sag behandles.
Alle asylansøgere, der forsøger at komme til Australien med båd, bliver per automatik afskåret fra at slå sig ned i landet, også selvom de reelt set er flygtninge.
Ifølge FN og flere andre internationale menneskerettighedsorganisationer er Australiens benhårde politik over for asylansøgere i strid med Flygtningekonvention fra 1951, som Australien har skrevet under på.
/ritzau/AFP