Statsledere i hele Europa river sig i håret over situationen i Middelhavet, hvor skrøbelige fiskekuttere pakket med bådflygtninge nærmest dagligt er i problemer. Antallet af omkomne er langt over tusind i år - og mange flere er blevet reddet af kystvagter eller kommercielle skibe i Middelhavet.
700 bådflygtninge frygtes omkommet i Middelhavet natten til søndag. Og det har i et interview på fransk tv i dag fået den franske præsident, Francois Hollande, til at medgive, at Europa "må gøre noget", skriver avisen Liberation.
- Dem, som sætter alle disse mennesker på både, er menneskehandlere, nogle gange terrorister, for de ved, at disse både er elendige, og de sætter hundredvis af menneskeliv i fare, siger Hollande.
Ministre mødes mandag
Hollande vil have mere overvågning, både på havet og fra luften i kølvandet på ulykken. Han opfordrer til, at EU's regeringer mødes for at sætte konkrete initiativer i gang. Det samme har den italienske premierminister, Mario Renzi søndag foreslået.
EU's udenrigschef, Federica Mogherini, oplyser i en pressemeddelelse, at "migration" nu er sat på dagsordenen for udenrigsministrenes møde allerede mandag i Luxembourg.
- Vi har for mange gange sagt "aldrig igen." Nu er det tiden for den Europæiske Union som sådan at tackle disse tragedier uden forsinkelse, skriver hun.
Med de varmere temperaturer følger en stigende villighed til at drage ud på Middelhavet, og EU-kommissionen er opmærksomme på, at kun flere de næste måneder vil stige til søs.
- Det vil kun blive værre de næste uger og måneder, som vejret forbedres, og ustabilitet og konflikt fortsætter, fortalte kommissionens talsmand Natasha Bertaud torsdag.
- Den værste massakre i Middelhavet
Også paven er søndag på banen, efter nyheden om den tragiske ulykke i Middelhavet. Pave Frans kaldte fra Peterspladsen til at "handle beslutsomt og hurtigt" mod spredning af flere tragedier i Middelhavet.
- Indvandrerne er mænd og kvinder som os, sagde han.
Båden kæntrede omkring 110 km fra den libyske kyst. Om bord var mere 700 personer. Ifølge medier er kun 28 overlevende hevet op af vandet, reddet af et portugisisk handelsskib.
Talsmand for FN's Flygtningehøjkommissariat, Carlotta Sami, sagde søndag til italiensk tv, at hvis tallene bekræftes, vil det være den "værste massakre nogensinde set i Middelhavet".
Europa har skruet ned for indsatsen i Middelhavet
Sidste søndag blev 400 flygtninge reddet i strædet ved Sicilien. Var de ikke blevet reddet op, havde det overgået katastrofen i 2013, hvor 366 lig blev hevet op af vandet efter et skibsforlis ved Lampedusa.
Det højeste antal døde fundet i Middelhavet, var i september, hvor 500 bådflygtninge døde ud for Malta. Båden blev bevidst sunket af smuglere, har de ti overlevende siden fortalt.
Middelhavet tager flere og flere flygtninge. Siden begyndelsen af året har 900 flygtninge ifølge Den Internationale Organisation for Migration (IOM) mistet livet i Middelhavet mod 47 i samme periode sidste år.
Den alarmerende stigning i antallet af dødsfald på havet falder sammen med, at den italienske indsats, Mare Nostrum, lukkede i oktober.
Siden 2013 har den italienske flåde været med til at redde 150.000 personer om året. Men Mare Nostrum-indsatsen er ikke billig, og har ifølge Liberation kostet omkring 70 millioner kroner om måneden.
Italien betragter bådflygtningene som et fælles europæisk ansvar og har derfor ophævet indsatsen. I stedet har EU søsat Triton, som er en lettere anordning. Den koster 22 millioner kroner om måneden og har 21 skibe mod 32 tidligere.