De fleste flygtninge kender godt risikoen, når de begiver sig ud på den farefulde færd i båd fra Libyen over Middelhavet for at nå frem til Europa.
- Men de ved også, at det kan være farligt at blive i Libyen, hvor situationen er desperat, siger Hans Lucht, som er antropolog og seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).
Han var sidste år i Libyen for at lave feltarbejde om migration.
Menneskesmuglere udnytter Libyens kaos
Libyen er blevet det store transitland for flygtninge og immigranter, der forsøger at komme ind i Europa.
Det er en af de eneste mulige kanaler til Europa, efter man andre steder - som på grænsen til Tyrkiet - forskanser sig bag høje pigtrådshegne.
Menneskesmuglerne udnytter, at Libyen er et land i totalt kaos.
Fire år efter diktatoren Muammar Gaddafis død kæmper to regeringer i øjeblikket om kontrollen med landet. Den ene anerkendes af Vesten, mens den anden, en islamistisk fraktion, sidder på magten i hovedstaden Tripoli.
- Det er formentligt mange af de militser, der kæmper mod hinanden, der kontrollerer menneskesmuglingen. Menneskesmuglerne er meget selvsikre og rå i øjeblikket og kontrollerer fuldstændigt kyststrækningen, lyder det fra Hans Lucht.
Flygtninge frygter for deres liv
Gruppen af flygtninge og immigranter i Libyen er broget. Nogle er flygtet fra krig og konflikt i Syrien, Irak og Eritrea, mens andre er rejst væk fra fattigdom i Afrika syd for Sahara.
- Særligt dem fra Syrien og Eritrea er mennesker med et stort behov for hjælp. Ofte er det familier, der flygter med deres børn, og de kan ikke vende hjem igen, siger Hans Lucht.
Mange af dem frygter for deres liv på grund af sikkerhedssituationen i Libyen. Mord og overfald på immigranter er blevet hverdag.
- Jeg besøgte en gruppe flygtninge fra Eritrea, som levede under kummerlige forhold. De ventede alle sammen på at komme videre til Europa. Det var simpelthen for farligt for dem at gå ned på gaden og købe et brød, siger Hans Lucht.
Flere vil dø i Middelhavet
Intet tyder på, at strømmen af flygtninge fra Libyen er vej til at aftage. Tværtimod, siger Hans Lucht.
Varmere vinde gør, at det er sæson for at tage turen over Middelhavet i de usikre både.
Og siden den italienske redningsindsats Mare Nostrum lukkede i november sidste år og blev afløst af EU's grænsekontrol Triton, har indsatsen for at hjælpe nødstedte bådflygtninge været stærkt begrænset.
- Jeg tror, at situationen bliver værre. Flere vil desværre dø. Det forbløffende er ikke, at det sker. Det forbløffende er, at Europa ikke har noget modsvar, siger Hans Lucht.