Thailands regering vil stoppe blodig konflikt i syd

Næsten daglige angreb i det sydlige Thailand skal stoppes med ny fredsplan.

Thailandsk politi inspicerer stedet for en vejsidebombe i Chanae distriktet i den sydlige del af landet i sidste uge. (Foto: © Madaree TOHLALA, Scanpix)

Der er næsten daglige angreb i Thailands fire sydligste provinser, hvor separatistgrupper kæmper for en uafhængig stat.

Men nu skal det stoppes, mener den thailandske regering, der derfor nu lancerer en to-årig handleplan for området.

I sidste uge sprængte fem bomber i den sydlige thailandske by Pattani. Bomberne var hævnangreb for en skudveksling i marts, hvor fire civile blev dræbt.

Bomber er hverdag

Det er hverdag i Sydthailand, hvor forskellige separatistgrupper med voldelige midler i årtier har kæmpet for at løsrive den sydligeste del af Thailand og etablere en selvstændig, muslimsk stat.

Siden 2004 har 6300 mennesker mistet livet i en af Asiens mest blodige - og mest oversete - konflikter.

Men nu skal det stoppes, mener den thailandske regering. De lancerer nu en handleplan for 2015-2017, der har til formål at bringe fred til det uroplagede syd.

- Vi har en detaljeret plan, som vi implementerer for at reducere volden i sydthailand, talsmand for Fjerde Battalions Interne Sikkerhedsoperative Afdeling, løjtnant Pramote Prom-in.

Separatist-leder: Angrebene stopper ikke

Den nye plan indeholder blandt andet en række fredsforhandlinger, hvor repræsentanter for de forskellige grupper er inviteret med til forhandlingsbordet.

Den del af planen får ros af den mange-årige separatistleder, Kasturi Mahkota. Han er tidligere præsident for Pattani United Liberation Organisation (PULO), en af de mere velkendte separatistgrupper.

Men planen indeholder også et direkte krav om, at separatisterne stopper angrebene. Og det sker ikke, siger Mahkota.

- Vi kæmper, det har vi hele tiden gjort, for et frit og selvstændigt Pattani, siger han. Pattani er det navn, separatisterne bruger om området.

- Vi overholder internationale regler

Kasturi Mahkota forklarer, at PULO overholder de internationale regler for væbnet konflikt, og han tager afstand fra angrebene på civile. Men angreb på soldater, politi og militært personale er ok, mener han:

- Det er normalt. Det er det, der sker, siger han om disse angreb.

Kasturi Mahkota, tidligere præsident for separatistgruppen Pattani United Liberation Organization. (Foto: © Privatfoto)

Siden volden blussede op i 2004 har den været på et konsekvent højt niveau, og skiftende regeringer er ikke lykkes med at etablere fred i området.

Angrebene stopper, når der er forhandlet en løsning på plads mellem de to parter - men indtil da er separatisterne i krig med staten Thailand, forklarer Mahkota.

- Thailænderne, uanset hvilket regering de har, er altid vores fjende, siger han.