Lidegaard: Atomaftale med Iran er et vigtigt skridt

Danmarks udenrigsminister tager godt imod rammeaftale med Iran. Republikanerne i USA ser på den med skepsis.

Irans atomprogram og en aftale herom har fyldt på den internationale politiske scene i årevis.

Torsdag aften faldt en rammeaftale på plads, og det glæder Danmarks udenrigsminister, Martin Lidegaard (R).

- Jeg byder aftalen mellem EU, P5+1-landene og Iran om atomprogrammet velkommen. Det er et vigtigt skridt frem mod en endelig aftale, skriver Martin Lidegaard på Twitter.

Færdig til juni

Verdens stormagter har i de seneste dage forhandlet intensivt for at få noget konkret på bordet, efter at den umiddelbare tidsfrist for et udkast til aftalen udløb tirsdag.

Rammeaftalen danner grundlag for en endelig aftale, der skal falde på plads inden udgangen af juni.

Blandt de punkter, der er enighed om, er, at Irans kapacitet til at berige uran skal begrænses.

Overvåges

Antallet af centrifuger, der bruges til at berige uran, skal reduceres fra 19.000 til 6104, og Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, skal have mulighed for at overvåge, at aftalen overholdes.

Til gengæld for at neddrosle uranberigelsen vil der blive lempet på de sanktioner, som FN, EU og USA har indført mod Iran, lød det torsdag fra Irans udenrigsminister, Javad Zarif, og EUs udenrigschef, Federica Mogherini.

Forhandlingerne foregår mellem Iran på den ene side og de fem faste medlemmer af FNs Sikkerhedsråd - Frankrig, Storbritannien, USA, Kina og Rusland - samt Tyskland på den anden side. Tilsammen kaldes de P5+1 landene.

I USA mødes rammeaftalen dog med skepsis af flertalslederen i Repræsentanternes Hus, republikaneren John Boehner.

Han siger ifølge Reuters, at rammeaftalen er en alarmerende afvigelse fra præsident Barack Obamas oprindelige mål. Boehner uddyber ikke, hvordan aftalen konkret afviger, men slår fast, at Kongressen skal have fuldt overblik over rammerne, før sanktioner mod Irak kan ophæves.

- Mine mangeårige bekymringer for denne mulige aftale har jeg fortsat, men min umiddelbare bekymring er, at regeringen giver udtryk for at lempe sanktioner i nær fremtid. Kongressen skal have mulighed for at se alle detaljer i aftalen, før sanktionerne ophæves, siger Boehner ifølge dpa.

/ritzau/