GRAFIK Atomkapløb: Se hvor langt landene i Mellemøsten er

Aftale med Iran skal forhindre atomkapløb i Mellemøsten. Men løbet er allerede i fuld gang.

Hele verden venter i dag på nyt fra Lausanne i Schweiz, hvor Iran forhandler om landets atomprogram med de fem permanente medlemmer af FN's sikkerhedsråd plus Tyskland.

Et af de vigtigste argumenter for at indgå en aftale med Iran er at forhindre et egentligt atomkapløb i Mellemøsten. Men det kapløb er for længst skudt i gang, påpeger nyhedsmagasinet Time.

Fredelige formål

Bortset fra Israel - som ikke vil indrømme det - havde ingen andre lande i regionen end Iran et udviklet atomprogram, før De Forenede Arabiske Emirater i 2012 begyndte at opføre et atomkraftværk i Barakah.

Siden er alle andre større sunni-muslimske stater i regionen - Saudi-Arabien, Tyrkiet, Egypten og Jordan - hoppet med på vognen.

I alle tilfælde har atomprogrammerne udelukkende fredelige formål, som kan forsvares med de fleste af landenes fremtidige energibehov.

Ingen genvej

Men eksperter føler sig overbevist om, at det shia-muslimske Irans atomare ambitionerne - og frygten for at landet en dag udvikler kernevåben - spiller en afgørende rolle for den ret pludselige interesse for atomenergi i Mellemøsten.

Sharon Squassoni, leder af et program for ikke-spredning af våben i Washington, siger, at atomenergi på ingen måde er den korteste vej til atomvåben.

- Men hvis jeg sætter mig i deres sted, giver det sikkert mening at begynde med det spor for at se, om vi kan udvikle et civilt program, og hvis vi så opnår nogle evner undervejs, gør det ikke noget, siger hun til Time.