Briterne skal til valg: Her er de to hovedpersoner

Valget i Storbritannien står reelt mellem to mænd, der på mange måder ligner hinanden.

Ed Miliband (tv) og David Cameron bliver de altoverskyggende hovedpersoner frem til valget 7. maj. (Foto: © Justin Tallis og Paul Ellis, Scanpix)

Meget forbinder de to partiledere, som briterne nu skal vælge imellem.

De er begge forholdsvis unge partiledere i slutningen af 40'erne. De er fædre med teenagebørn. De har læst på det samme prestigiøse universitet i Oxford, begge valgte filosofi, politik og økonomi som deres hovedfag.

Og så har de begge to bevæget sig mod den politiske midte - den ene af lyst, den anden tvunget af omstændighederne.

Deres vej ind i den politiske inderkreds minder også om hinanden - som nær rådgiver for henholdsvis den konservative premierminister John Major og den seneste Labour-premierminister, Gordon Brown.

Men de personlige forskelle er også til at få øje på, og det kan tydeligt aflæses i meningsmålingerne.

Cameron bedst til økonomi

Et flertal af briterne mener, at den afgående konservative premierminister, David Cameron, klart vil være den bedste til at styre landets økonomi. Mens et flertal til gengæld også mener, at han er helt ude af trit med, hvordan almindelige mennesker lever.

Her har vælgerne klart mere tiltro til Labour-leder Ed Miliband, som vælgerne også opfatter som mest ærlig og tillidsvækkende.

Og at personlighed kommer til at spille en afgørende rolle i valgkampen er uundgåligt, efter at David Cameron i weekenden kom med et skarpt personligt angreb på sin modstander for at være en del af et bundt "håbløse, snerrende socialister."

Se David Camerons hårde angreb på Ed Miliband i videoen:

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:55191fa7a11f9f164442a981

Sølvske i munden

I talen sagde David Cameron, at han ikke tror, at Ed Miliband har det, der skal til, for at være premierminister.

Som begrundelse for angrebet forklarede Cameron, at når det handler om, hvem der skal være premierminister, så er det personlige af national interesse.

Cameron selv er under beskydning for at være født med en sølvske i munden og derfor ude af stand til at forstå, hvordan almindelige mennesker lever.

Sandt er det, at Cameron kommer fra privilegerede kår. Hans familien er meget velhavende, og han er selv vokset op på den måske mest berømte engelske overklasseskole, Eton, hvis elever typisk ender med at bestride høje poster i samfundet.

Søn af marxistisk teoretiker

Udfordreren, Ed Miliband, kommer fra en mindre velstillet baggrund i Nordlondon, hvilket han gerne nævner i politiske diskussioner.

Hans barndomshjem lignede dog ikke ret mange arbejderklassehjem i den del af hovedstaden, for begge hans forældre var fremtrædende intellektuelle, og ledende figurer fra venstrefløjen havde deres gang i hjemmet, hvor Ed og hans bror, David, blev opfordret til at deltage i samtalerne med deres egne synspunkter.

Så mens Cameron kan dokumentere kongeligt blod i familiens årer og aner tilbage til kong William IV, så er Miliband søn af en far, der var marxistisk teoretiker og en jødisk mor, som har markeret sig i kampen for palæstinensernes rettigheder.

Ed Miliband tog fredag i et tv-interview favntag med beskyldningerne om, at han ikke er hård nok til jobbet som premierminister. "Jeg er blevet undervurderet igen og igen," sagde han:

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:551925406187a4130c8f592c

Slagsmål på midten

I det lys er det bemærkelsesværdigt, hvor tæt de to mænd trods alt er på hinanden politisk i dag.

Cameron har bevæget sit parti ind mod midten og forsøgt at genoplive en varm, socialt engageret konservativisme, som hans parti ikke har beskæftiget sig med længe. Resultatet er, at Cameron nu er langt mere populær end sit parti.

Miliband har bevæget sig selv ind fra venstrefløjen mod midten, hvor hans Labour-parti har befundet sig, siden Tony Blair genopfandt partiet under parolen "New Labour".

Der er selvfølgelig reelle forskelle i politiske synspunkter mellem de to mænd. Men overordnet skal briterne nu afgøre, hvem af de to mænd, de bedst kan lide - hvem de har størst tiltro til som økonomisk indpisker og leder af nationen.

Lige nu er der dødt løb mellem de to i meningsmålingerne.