Tidsfristen for at lande en aftale om Irans omstridte atomprogram nærmer sig.
Søndag bredte forventningerne sig om en aftale mellem USA, Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Rusland og Kina på den ene side og Iran på den anden.
Og det er muligt, at forhandlerne når frem til en løsning, inden tidsfristen udløber 31. marts. Det vurderer DR's internationale korrespondent, Steffen Gram.
- Der er belæg for optimisme. Man er kommet langt. Nogle af de ting, man ikke er kommet i land med, dem tager man så fat i i dag, siger han.
Stormøde mandag
Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, ankom søndag aften til Lausanne i Schweiz for at deltage i forhandlingerne. Og Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, sagde ifølge nyhedsbureauet Reuters ud på aftenen, at der havde været "nogle fremskridt og nogle tilbageslag i de seneste timer."
Mandag mødes alle forhandlingsparterne så til ét stort fællesmøde.
På dagsordenen står de tilbageværende udeståender, herunder varigheden af den såkaldte break-out-periode. Det er den periode, hvor Iran vil blive pålagt begrænsninger i forhold til produktion af beriget uran, så landet ikke kan lave en atombombe.
De vestlige lande ønsker ifølge Steffen Gram en break-out periode på 12 måneder. Det indebærer samtidig, at Iran skal nedbringe antallet af centifuger, der kan bruges til at berige uran.
For Iran er guleroden ifølge Steffen Gram, at de sanktioner, der har ramt landets økonomi hårdt, bliver fjernet. Iran kan desuden igen blive hentet ind i det gode, internationale selskab.
Flere forhandlinger venter
Et andet led i forhandlingerne er selve aftalens varighed. Ifølge DR's internationale korrespondent ønsker Vesten at begrænse Irans atomprogram i op til 15 år, mens Iran gerne vil have trukket fem år fra det tal.
Ikke desto mindre ser det altså ud til, at der er fremskridt, vurderer Steffen Gram.
- Jeg tør ikke gisne om noget som helst, men det så konstruktivt ud i aftes, siger han.
Hvis det lykkes at lande en aftale, vil der være tale om en politisk rammeaftale på måske en tre til fire sider i alt.
- Men så er beslutningen om aftalen taget. Alt andet er teknik, siger Steffen Gram.
Derefter skal de næste tre måneder bruges til at fylde tekniske detaljer på aftalen, før den endelige aftale skal ligge klar til sommer, hvor næste tidsfrist udløber.
Modstanderne vægrer sig
Det er imidlertid ikke alle, der støtter den aftale, der er på vej.
Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har ifølge Steffen Gram netop meldt ud, at atomaftalen tegner sig til at blive "værre, end man havde forestillet sig".
- Israelerne siger, at Iran vil bryde aftalen, og at man ikke kan stole på Iran, siger Steffen Gram.
Den israelske premierminister har i klare vendinger meldt ud, at den amerikanske præsident, Barack Obama, ikke fatter Mellemøsten, at han er naiv, og at Israel kan blive nødt til at handle og angribe, hvis Iran får atomvåben.
- Benjamin Netanyahu siger, at Iran vil udslette Israel.
Protester fra Saudi-Arabien
Også i Saudi-Arabien protesteres der mod aftalen. Her mener man, at USA har svigtet, og at Saudi-Arabien med fjernelsen af Iraks Saddam Hussein ikke længere har noget bolværk mod iranerne.
- Saudi-Arabien siger, at hvis Iran får atomvåben, så må Saudi-Arabien også få det. Og det kan enten ske ved, at saudierne allierer sig med pakistanerne, som de allerede er i gang med, eller ved at de skaber deres egen atombombe, siger Steffen Gram.
Der kan derfor være meget på spil i forhold til at lande en atomaftale, der stiller alle parter tilfredse.
- Man kan stå overfor et atomvåbenkapløb i Mellemøsten, siger Steffen Gram.