Indbyggere trodser Islamisk Stat og vender hjem til sønderbombet grænseby

4000 flygtninge er vendt hjem til den syriske by Kobane, efter kurderne smed IS på porten.

Tyrkisk militær ses her inde i Kobane, efter man har reddet soldater, der har været omringet af terroristerne fra Islamisk Stat. (Foto: © Reuters, Scanpix)

Langt de fleste af Kobanes indbyggere er fortsat bange for at vende hjem til den syriske grænseby, der var ramme om fire måneders hårde kampe mellem kurdiske styrker og terrorgruppen Islamisk Stat.

Selv om størstedelen af byen ligger i ruiner, er omkring 4000 flygtninge lidt efter lidt vendt hjem til byen, oplyser en talsmand for den styrelse, der forsøger at holde styr på de flygtninge, der rejser ind og ud af Tyrkiet.

De flygtninge, der overvejer at vende tilbage, er bange, fordi der fortsat ligger en del bomber og morterer, som kan være farlige.

En embedsmand i Kobane siger, at 15 mennesker er blevet dræbt i løbet af den seneste måned, og mange andre er såret i sprængulykker, der skyldes ueksploderet ammunition.

- Det er ikke sikkert for dem. Men de glædede sig til at komme tilbage, siger embedsmanden, Idris Nasan.

Ryd byen for sprængstoffer

Han opfordrer det internationale samfund til at være med til at rydde byen for sprængstoffer.

Inden Islamisk Stats offensiv mod Kobane var byen hjemsted for omkring 200.000 mennesker, men stort set alle flygtede over grænsen til Tyrkiet, da Islamisk Stat angreb.

I slutningen af januar lykkedes det kurdiske og irakiske styrker med hjælp fra den amerikanskledede koalitions luftangreb at jage islamisterne på porten.

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, der følger situationen i Syrien, sagde i sidste uge, at kurdiske styrker har genvundet kontrollen i mindst 163 landsbyer omkring Kobane.

/ritzau/Reuters

BILLEDER Kobane ligger i ruiner efter kamp mod Islamisk Stat

  • Mandag kunne kurdiske styrker erklære, at de har presset terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) ud af den syriske by Kobane. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Kampen om byen har stået på siden juli. (Foto: © Sedat Suna, Scanpix)
  • Den syrisk-kurdiske milits YPG, der står for People's Protection Unitshar, har sammen med mindre oprørsgrupper kæmpet kampen om Kobane, mens den internationale koalition har bombet fra luften. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • IS begyndte offensiven ved Kobane i juli, og kontrollen over byen har ikke ligget stabilt hos den ene eller anden part, før YPG-styrker tidligere på ugen erklærede sig sejrsherrer. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • I oktober hejste IS deres karakteristiske sorte flag over byen, men siden mandag er det en farverig kurdisk vimpel, der har vajet på en af bakketoppene ved Kobane. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Slaget om Kobane har ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder kostet 1313 krigere livet. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Ud af de dræbte krigere er 979 fra IS, 324 fra det kurdiske YPG og 12 fra mindre oprørsgrupper, oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Kampene i Kobane har dog ikke kun kostet menneskeliv. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Krigen har sat sine tydelige spor på Kobane, der husede omkring 50.000 indbyggere, inden krigen i Syrien brød ud for fire år siden. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • I dag er halvdelen af byen totalt ødelagt af bombardementer. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • De områder, der ikke er ødelagt af bombardementerne, er hærget af kampene på jorden. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Der er mangel på strøm, rent vand, hospitalshjælp og mad, oplyste talsmanden for kurderne i Kobane, Idris Nassan, til nyhedsbureauet Reuters tidligere på ugen. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Op mod 200.000 mennesker er flygtet fra Kobane og området omkring er flygtet til Tyrkiet, og med de massive ødelæggelser i byen er der lange udsigter til, at de flygtede kan vende hjem igen. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Kobane er et strategisk vigtigt punkt i det helt nordlige Syrien ved grænsen til Tyrkiet, da IS-kontrol over byen vil give terrorbevægelsen kontrol over store territorier både mod øst og vest i Nordsyrien. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Kontrol over den nordlige by betyder samtidig et flere hundrede kilometer langt grænseterritorium til Tyrkiet, der ikke har fuld kontrol med sin grænse. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) udråbte et kalifat, en islamisk stat bygget på streng sharialov, i juni. Det selvudnævnte kalifat strækker sig over områder, størstedelen ørken, i Irak og Syrien. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • IS har vundet frem ved hjælp af brutale metoder og livet under kalifatet kræver underlæggelse af den strenge sharialov. Beboere i områder, der ikke underlægger sig den ortodoske fortolkning af sunni-islam, er i mange tilfælde blevet taget som gidsler, er blevet halshugget og unge kvinder er taget som sexslaver af jihadisterne. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
1 / 17