Grækere til DR: Denne aftale er vores sidste håb

Der er et forsigtigt håb, men også skepsis blandt grækerne, dagen efter den første brik i en aftale om landets fremtid i Eurozonen er lagt.

(Foto: © Camilla Markvardsen, DR)

På Athens hovedstrøg, Ermou, bliver der solgt aviser fra de mange små kiosker. Andre deler gratisaviser ud med billeder af den græske leder Alexis Tsípras på forsiden.

Pensionist Dimitris Detsis læser overskrifterne og er en glad mand lørdag morgen. Han støtter regeringen i de svære forhandlinger om landets milliardgæld.

- Dette er det sidste håb for det græske folk. Grækenland håber på forandring. Vi ældre har ødelagt meget for de yngre generationer og håber især på bedre tider med den nye regering, siger han.

Dimitris Detsis, pensionist. (Foto: © Camilla Markvardsen, DR)

Vrede over den gamle regering

Jean Weale, professor i folklore ved Athens universitet, der er halvt brite og halvt græker, tror også på, at Grækenlands nye regering kan skaffe landet en bedre låneaftale i EU.

- Regeringen vil gøre sit bedste. Vi betaler en langt højere pris, end vi burde, for de tidligere regeringers fejltagelser for 10-15 år siden. De smed bare penge ud af vinduet, og det er det, som vi er vrede over.

Dimitris Detsis, pensionist. (Foto: © Camilla Markvardsen, DR)

Fire måneder med muligheder

"Syv dage, der ændrede forholdet mellem Syriza (det største regeringsparti, red) og Europa", skriver en af landets mest sælgende aviser, Ta Nea.

Avisen Efimerida ton Syntakton, der er centrumvenstreorienteret, kalder gårsdagens aftale med Eurogruppen for ""Fire måneder med muligheder".

Inden de fire måneders forhandlinger kan gå i gang fra 1. marts, er den græske regering dog nødt til at leve op til en række reformkrav.

Krisen lurer rundt om hjørnet

Mandag skal regeringen levere en detaljeret liste med de reformer, som den har tænkt sig at sætte i værk. Bliver den ikke blåstemplet tirsdag, starter krisen mellem Grækenland og Eurogruppen forfra.

Nikos Vetsos, en 32-årig computeringeniør fra Lesbos, er derfor mere skeptisk.

- Det er en midlertidig løsning i fire måneder. Det er ikke et spørgsmål om at føle sig lettet, for det er kun noget midlertidigt. Så vi er optimistiske, men ikke mere end det.

Dimitris Detsis, pensionist. (Foto: © Camilla Markvardsen, DR)