Thailand er et af danskernes yndlingsrejsemål - godt 140.000 danskere rejste i 2014 ned til varmen og de flotte strande.
Men bag facaden har kongeriget problemer med menneskerettighederne, som er i "frit fald" advarede organisationen Human Rights Watch for bare fjorten dage siden.
Nu melder en anden international organisation sig på banen: Freedom House, der årligt laver et index over graden af frihed i over 90 lande, udgav i sidste uge deres rapport. Her er Thailand rutchet fra kategorien "delvist frit" til "ikke frit".
Mangler frihedsrettigheder
I maj 2014 kuppede Thailands nuværende militærstyre sig til magten i landet. De nedlagde forsamlingsforbud, indskrænkede ytringsfriheden og indførte omfattende censur.
Syv måneder senere, er thailænderne stadig uden disse fundamentale rettigheder, og derfor betegner organisationen Thailand anno 2015 som "ikke frit". Rapporten lægger særligt vægt på den drastiske stigning i antallet af sager om majestætsfornærmelse under militærregeringen.
Højeste antal anklager nogensinde
Der er aktuelt 40 sager i gang, der omhandler majestætsfornærmelse. Der er ikke nogen officielle statistikker med præcise tal, men ifølge rettighedsorganisationen iLaw, er antallet af anklager om majestætsfornærmelse i dag det højeste i Thailands historie.
I sidste uge kunne lokale medier berette om to konkrete sager:
En sælger, der angiveligt solgte madvarer til overpris til det thailandske hof, risikerer idag op til 15 års fængsel for sin brøde.
Og en webmaster, der lagde en tilsyneladende falsk meddelelse om de kongelige op på en nyhedsside, er også anklaget for at have fornærmet majestæterne.
Opfordring til at angive hinanden
Problemet er så omfattende, at det kan være majestætsfornærmelse i sig selv at skrive om loven. Det forklarer en af dem, der ofte gør det, journalist Thaweeporn Kummetha:
- For første gang i min karriere er jeg bange for at skrive om majestætsfornærmelse. Jeg har skrevet om loven i mange år, fortæller Kummetha, der arbejder for den thailandske nyhedsportal Prachathai.
Der er dog ingen udsigt til en opblødning af den hårde linje - tværtimod. I sin ugentlige tale til nationen i fredags, opfordrede Thailands leder, General Prayuth Chan-o-cha, borgerne til at holde ekstra øje med, om majestætsfornærmelsesloven bliver brudt, særligt på de sociale medier:
- Alle må hjælpe med at holde øje med, at andre ikke distribuerer upassende indhold. Hvis sagen er åbenlys, så bliver det ikke tolereret og synderen vil blive retsforfulgt, sagde generalen.