Korrespondent: Ingen fred i Ukraine uden separatister

Når Merkel og Hollande rejser mellem regeringerne i Kiev og Moskva for at tale fred, så undlader man at tale med en af krigens reelle parter, separatisterne.

Konflikten i det østlige Ukraine står mellem den ukrainske hær og pro-russiske separatister. Her separatister i det østlige Ukraine. (Foto: © Maxim Shemetov, Scanpix)

Når den tyske kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Francois Hollande, fremlægger en fredsplan for det østlige Ukraine - i Kiev torsdag og i Moskva i dag - så overser man samtidig de pro-russiske separatister i øst.

Så selv hvis Ruslands Vladimir Putin skulle være positiv og give tegn til oprørerne om at skrue ned, så er det ikke sikkert, det vil ske uden videre, vurderer Matilde Kimer, DR's Ruslands- og Ukrainekorrespondent.

- Det at have forhandlinger uden oprørerne er ikke nødvendigvis det, der får den her krig til at slutte. Og det uanset, hvad magthaverne i Kreml siger, er det rette at gøre, siger Matilde Kimer.

Oprørsleder: Putin skal være hårdere

Konflikten i det østlige Ukraine står mellem den ukrainske hær og pro-russiske separatister. Vesten beskylder Rusland for at støtte oprørerne, mens Rusland benægter og siger, at Vesten skal holde sig fra Ukraine.

- En af de militante oprørsledere, som oprindeligt er en person fra den militære russiske efterretningstjeneste, har over de seneste måneder sagt, at Putin har ikke været hård nok, og at man aldrig skulle have indgået våbenhvile i september, siger Matilde Kimer.

Våbenhvilen fra september blev aldrig rigtig overholdt, men den skabte nogle relativt rolige måneder, som dog er blevet afløst af hårde kamp i de seneste uger.

Krigen har egen dynamik

Putins kontrol med begivenhederne er derfor ikke nødvendigvis total.

- Moskva kan ikke uden videre kontrollere oprørerne. Lige meget hvad de måtte have af direktiver, så har den her krig en dynamik i sig selv. Oprørerne har en masse våben, og der er masser af frivillige krigere inde for at kæmpe - også folk fra Rusland, siger Matilde Kimer.

Kan lukke for oprørernes forsyninger

Fra ukrainsk og amerikansk side har man i mange måneder sagt, at det er en russisk-ukrainsk krig, hvor russerne støtter oprørerne med mandskab og militært isenkram.

Set med de briller sidder Putin dog stadig med en stor magt. Han kan ændre konfliktens styrkeforhold afgørende ved at stoppe leverancer til oprørerne.

- Putin er den eneste, der kan lukke grænsen på nuværende tidspunkt. Det er ham, der potentielt kan bremse den transport af mandskab og militært isenkram, som foregår over grænsen, siger Matilde Kimer.