Når den russiske præsident, Vladimir Putin, fredag får besøg Frankrigs og Tysklands ledere, så vil der blive holdt på formerne, men der vil nok ikke komme nogen løsning på krisen i Ukraine. Det kræver Obamas tilstedeværelse, vurderer DR's internationale korrespondent, Steffen Gram.
- Nu skal de tale med Putin, og min umiddelbare opfattelse er, at det nok vil lyde pænt, det, der kommer ud fra Moskva efter forhandlingerne. Men det er ikke nogen løsning, siger Steffen Gram.
Mødet mellem Angela Merkel, Francois Hollande og Vladimir Putin finder sted omkring klokken 15.
Ukendt fredsplan
Torsdag aften holdt de to vestlige statsledere et langt møde i Ukraines hovedstad, Kiev, med landets præsident, Petro Porosjenko om samme emne. Men næsten ingen detaljer om en fredsplan er sluppet ud.
- Det, vi ved, er, at fredsplanen går ud på at bevare Ukraines integritet, og det kan betyde mange ting. Er det hele Ukraine inklusiv halvøen Krim? Er det Ukraine med de østlige provinser, som nu beherskes af separatisterne? Hvad er det egentlig, siger Steffen Gram.
Kampene i det østlige Ukraine er blevet intensiveret de seneste uger. Der meldes om hårde kampe omkring Donetsk og Debaltseve.
Konflikten i det østlige Ukraine står mellem den ukrainske hær og pro-russiske separatister. Vesten har hidtil beskyldt Rusland for at støtte oprørerne, mens Rusland benægter og siger, at Vesten skal holde sig fra Ukraine.
Ukraines status efter en fredsforhandling er afgørende for Putins lyst til at acceptere en fredsplan, vurderer Steffen Gram:
- Putin vil ikke acceptere et Ukraine, der enten kan blive medlem af Nato eller blive medlem af EU.
- Så længe det ligger i kortene, så vil han formentlig blive ved med at destabilisere, det vil sige have en konflikt kørende som i øjeblikket, siger han.
- Putin ønsker topmøde med Obama
DR's internationale korrespondent mener, at en holdbar fredsplan kræver den amerikanske præsidents tilstedeværelse.
- Den status, som Ukraine skal have efter en konflikt, er nok ikke noget, som Merkel og Hollande alene kan give Ukraine - der skal Obama indover.
- Jeg er overbevist om, at det, som Putin gerne vil, er at have et decideret topmøde med Obama, hvor man lægger en plan for Ukraine fast.
En eventuel fredsplan kræver naturligvis også Ukraines accept, men den er muligvis nemmere at opnå, da landet er presset på alle fronter såvel militært, politisk som økonomisk.
- Det er formentlig ikke et udspil, som Porosjenko er begejstret for, men som han på en eller anden sæt og vis er nødt til at acceptere, siger Steffen Gram.