Udenlandske journalister bliver chikaneret i Thailand

I 2014 blev censuren i Thailand strammet drastisk af en ny militær-ledet regering. En af dem, der nu forlader landet på grund af frygt for egen sikkerhed, er korrespondent-veteranen Nick Nostitz.

Nick Nostitz har dækket thailandsk gadepolitik i 22 år, og hans kontakter rækker langt ind i politiet, efterretningstjenesterne, militæret og politikerne. (© DR Nyheder)

Den thailandske Foreign Correspondents Club er egentlig en restaurant. Men for enden er der et permanent panel opstillet, og borde stillet, så det er muligt både at følge en debat og få et måltid mad.

Det ligner en normal klub, med velklædte tjenere og enkelte arbejdsomme journalister, der sidder med deres bærbare og skriver ved bordene.

Det var her, den tidligere thailandske undervisningsminister Chaturon Chaisang, blev arresteret, mens han holdt pressemøde foran 200 internationale journalister. Bevæbnede soldater brød ind og arresterede ham kort efter kuppet i maj sidste år.

Det var også her, ganske kort tid efter, at rapporten om menneskerettigheder under militærstyret skulle have været offentliggjort, hvis ikke militæret havde stoppet udgivelsen.

Skal søge tilladelser hos militæret

Det var hektiske dage for klubben, da militæret kuppede landet d. 22. maj sidste år. Siden da har stedet været skarpt overvåget, fortæller formand Jonathan Head.

- Vi er i militær undtagelsestilstand. Militæret skal give os tilladelse, hver gang vi holder et arrangement, der kan tolkes som politisk. Sådan er situationen i dag, siger Head.

En af klubbens vigtigste aktiviteter er at facilitere paneldebatter og diskussioner. Men i dag er diskussionerne ensidige, siger formanden:

- Problemet er, at mange thailændere ikke længere tør tale åbent til os. Det påvirker indholdet, siger han.

Mild undertrykkelse af journalister

Også klubbens medlemmer, de internationale journalister, er pressede, fortæller Jonathan Head.

- Der er en stemning - det vil ikke være helt korrekt at bruge ordet frygt - men det kan beskrives som et miljø af mild undertrykkelse for alle, der arbejder i medierne, forklarer han.

Ikke alle tilfælde kan dog kaldes "milde". Flere af landets mangeårige journalister har følt sig direkte chikaneret af Thailands nye styre. En af dem er den tyske journalist, Nick Nostitz. Han har dækket thailandsk gadepolitik i 22 år, og hans kontakter rækker langt ind i politiet, efterretningstjenesterne, militæret og politikerne.

Nu rejser han hjem - han frygter i dag for sin og sin families sikkerhed i landet, siger han.

- Der har været tidspunkter, hvor jeg ikke kunne forlade mit hus, fordi der var risiko for, at jeg ville blive slået ihjel, fortæller han.

Udpeget fra scenen under demonstration

Det hele starter, da de politiske uroligheder, der ledte op til kuppet i maj, begynder. Det er i november 2013. En af de politiske fraktioner i landet holder demonstration, og fra scenen genkender taleren Nostitz.

- Han udpeger mig som en modstander og skriger fra scenen, at jeg skal smides ud. Derefter bliver jeg omgående overfaldet af vagter, fortæller Nostitz.

En knytnæve slår journalisten bevidstløs, og han husker i glimt, at politifolk hiver ham ud af menneskemængden. Han vågner op på hospitalet.

- Jeg var så utrolig vred. Min kone så det ske, fordi demonstrationen var tv-transmitteret, fortæller han.

Men selvom overfaldet dermed var rigeligt dokumenteret, var det allievel en anden historie, der blev fortalt efterfølgende.

- Demonstranterne lancerede en hadekampagne mod mig - fra scenerne, på tv-stationerne og på internettet. Der cirkulerede et billede af mig med en målskive på ansigtet.

Presset ud af tromlende bureaukrati

I dag er de vrede demonstrationer forstummet i Thailand. Men truslerne mod Nostitz er ikke ophørt.

- Jeg skal være forsigtig i store mængder, og jeg kan ikke rejse til det sydlige Thailand, fordi det er militærets højborg. Jeg kan ikke arbejde i sikkerhed her, siger han.

Derfor forlader han nu det Thailand, han nøjsomt har dokumenteret siden 1993.

Det er et tab, at Nostitz følre sig tvunget til at forlade Thailand, lyder det fra presseklubbens formand, Jonathan Head. Og den tyske journalist er ikke den eneste:

- Andre er blevet presset ud af landet med beskyldninger om æreskrænkelse og lignende. Det er svære tider for journalister i Thailand, siger Jonathan Head.

Flere regeringer, herunder Danmark, opfordrer Thailand til at ophæve den militære undtagelsestilstand, og slække på den hårde censur. Det thailandske militærstyre har dog understreget, at der fortsat er behov for en stram kontrol.