4,7 procent af Grækenlands stemmer. Det lyder måske ikke af meget. Men mere skulle der ikke til for at komme i regering for det højreorienterede og nationalistiske parti, De Uafhængige Grækere.
Det er ikke meget, vi har hørt om dem. For af alle partierne i parlamentet var de det parti, der fik færrest stemmer. Alligevel kunne formanden for De Uafhængige Grækere, Panos Kammenos, i dag efter mindre end en times forhandlinger - træde smilende ud af Syrizas hovedkvarter og fortælle alle verdens journalister at:
- Fra dette øjeblik, er der en ny regering. De Uafhængige Grækere vil pege på Alexis Tsipras (Syrizas formand, red.) som premierminister, fortalte han og fortsatte:
- Målet for alle grækere er at tage fat på en ny dag med fuld suverænitet.
Og det med fuld suverænitet, en stor portion EU-skepsis og afstandstagen til EU's nedskærings- og sparepakker, er stort set også det eneste, det nye regeringsparti har tilfælles med den anden halvdel af regeringen - Syriza.
Nationalistisk værdipolitik
For De Uafhængige Grækere ligger langt til højre på den politiske skala, hvor Syriza ligger langt til venstre.
De Uafhængige Grækere er et nyt parti, stiftet af partiets nuværende formand så sent som i 2012, da Panos Kammenos trak sig fra det tidligere regeringsparti, Nyt Demokrati, for at stifte sit eget og mere nationalistiske parti.
Partiet er stærkt kritisk over for indvandring og et multikulturelt samfund. Og den græsk ortodokse religion og kirke er altafgørende for partiet, der også lægger vægt på, at stat og kirke skal hænge sammen.
Allerede nu har de gjort det klart, at de ikke vil give efter for det venstreorienterede parti Syrizas ønske om at skille kirke og stat ad.
Værdierne skiller, men økonomien samler
På de værdipolitiske punkter er de to nye regeringspartier komplette modsætninger – men grunden til, at det alligevel har været muligt for dem at mødes er, at de har et fælles hjertebarn: Den økonomiske politik.
Her er de helt enige om, at Grækenland har været udsat for en humanitær katastrofe de sidste fem år – og at det nu skal være slut for grækerne at lide under de nedskærings- og sparepakker, som EU har underlagt dem.
Både Syriza og De Uafhængige Grækere vil genforhandle aftalerne med EU – og de har lovet ikke at gennemføre flere nedskæringer i det stadig dybt kriseramte land.
Derudover har Syriza lovet, at de vil de hæve mindstelønnen med næsten 30 procent til 751 euro om måneden, tildele ekstra midler til de mest trængende pensionister og sikre adgang til gratis lægehjælp.
Valgkampagne gav klare indikationer
I De Uafhængige Grækeres valgkampagnevideo fremgår det på en lidt alternativ måde, at partiet har forhandlet med Syriza om en eventuel regeringsdannelse lang tid før i dag – og at de to fløjpartier har brug for hinanden.
Se kampagnevideoen her. Artiklen fortsætter under videoen.
https://www.youtube.com/watch?v=aPDo5MnwhOI
I videoen sidder en dreng ved navn Alexis (Ligesom Syrizas formand, Alexis Tsipras) og leger med et elektrisk tog i en legetøjsbutik. Toget kører igennem et græsk landskab, men drengen bliver for ivrig, og toget kører af skinnerne. Drengen går over til en mandlige kunde og spørger, om han vil hjælpe ham.
Det vil kunden gerne (Der til forveksling ligner formanden for De Uafhængige Grækere). Manden får toget tilbage på skinnerne og siger ”Du skal passe på ikke at køre for hurtigt. Se nu går det meget bedre, når jeg er her. Jeg er nødvendig”. Og så smiler de to og får sammen toget til at køre som smurt gennem Grækenland.
Selv med en ualmindelig dårlig fantasi, er symbolikken tydelig. At den ivrige dreng skal forestille at være Syrizas visionære formand og den fornuftige mand, er De Uafhængige Grækeres formand, som er nødvendig for at Syriza kan få Grækenland tilbage på rette spor. Og noget tyder på, at de to længe før valget har forhandlet om en eventuel regeringsdannelse.
Efter kun en lille times officielle forhandlinger i dag er de to partier blevet enige om sammen at forsøge at få Grækenland tilbage på skinnerne.