Økonom: Grækerne kender konsekvenserne, hvis de siger nej til EU

Efter valget i Grækenland, er det ventet med spænding, hvordan vinderpartiet Syriza vil udmønte sit varslede opgør med EUs økonomiske krav.

Syriza varsler et opgør med EUs krav til Grækenlands økonomi, men vælgerne ved godt, at der ikke venter en gratis omgang, siger senior-økonom Jacob Graven fra Sydbank. (Foto: © Marko Djurica, Scanpix)

Selvom det græske valgresultat i værste fald kan betyde statsbankerot og et græsk farvel til euroen, så vil det sandsynligvis ikke gå helt så galt.

Sådan lyder vurderingen fra seniorøkonom i Sydbank, Jacob Graven, efter de politiske brikker tidligere i dag faldt på plads i Grækenland - det kriseramte land har fået sig en ny regering.

- De finansielle markeder har allerede taget forskud på, at valgresultatet nok ville blive noget i stil med det her. Og så sidder de fleste nok stadig med en fornemmelse af, at mon ikke den nye græske regering trods alt finder på en aftale med resten af EU, så Grækenland kan blive i euroen.

Uenige om meget, enige om det vigtigste

Ifølge Jacob Graven er mange investorer allerede flygtet fra Grækenland i månederne forud for valget. Samtidig er både aktiekurser og obligationskurser dykket henover de sidste måneder af frygt for valgresultatet.

Det stod nemlig langt før valget klart, hvordan det ville falde ud. Tidligere mandag stod det også klart, at grækerne får en koalitionsregering mellem det venstreorienterede EU-kritiske Syriza og det konservative, nationalistiske parti De Uafhængige Grækere.

Selvom de to partier ligger langt fra hinanden på den politiske horisont, så kan de dog samles om et opgør med den sparepolitik, som den foregående regering indførte i samarbejde med EU, for at redde landets økonomi.

De kender konsekvenserne

Men til trods for enigheden mellem de to nye regeringspartier, så mener Jacob Graven ikke, ikke, at der er særlig stor sandsynlighed for, at den nye græske regering vil sætte hælene i overfor EU, og nægte at leve op til de forpligtelser, som den tidligere regering har indgået.

Gør de alligevel, så kan man godt forvente, at de andre eurolande smækker pengekasserne i - med katastrofale følger for Grækenland.

- Og gør de det, så går Grækenland bankerot, for det er helt udelukket, at Grækenland og den græske økonomi kan stå på egne ben, og det ved grækerne godt, og det ved den nye græske regering også godt.