Boko Haram løslader 190 fanger i det nordlige Nigeria

Kidnappede kvinder nægtede at adlyde islamister: Så gå og følg jeres vantro, sagde deres bortførere.

Soldater fra Cameroon patruljerer ved grænsen til Nigeria, efter Boko Haram kidnappede et tocifret antal gidsler. Nu er 190 personer fanget af organisationen frigivet. (Foto: © Foto: Reinnier Kaze, Scanpix Danmark)

Cirka 190 personer, der for tre uger siden blev bortført af den ekstremistiske Boko Haram-bevægelse, er blevet sat på fri fod og vendt tilbage til deres byer i delstaten Yobe i det nordlige Nigeria.

Masseløsladelsen skal være sket mellem fredag og lørdag, oplyser både lokale og statslige kilder i Nigeria.

Myndighederne vil søndag mødes med de frigivne - unge mænd og kvinder samt børn - for at tilbyde dem hjælp.

Boliger brændt ned

Flere af de løsladte står uden tag over hovedet, fordi deres boliger blev brændt ned under bortførelserne, der fandt sted 6. januar. Mindst 20 personer er fortsat i gruppens varetægt.

Nogle af de kvinder, som er løsladt, fortæller, at de militante lod dem gå, fordi kvinderne modsatte sig gruppens regler.

- De sagde, da I har nægtet at acceptere vores form for religiøs lære, så gå og følg jeres vantro, siger en af kvinderne.

De seneste uger har militsen hærget omkring byen Baga. For få dage siden tog gruppen skylden for en massakre, der ifølge lokale myndigheder og Amnesty International kostede omkring 2000 indbyggere livet.

- Vi er dem, der udførte angrebet, og det er kun toppen af isbjerget. Der er mere i vente, sagde en mand, angiveligt Abubakar Shekau, der hævder at være gruppens leder, på en video.

20.000 mennesker flygtet

Den nigerianske hær har tidligere sagt, at den har dræbt Shekau, og at manden på videoen er en bedrager. Militæret sætter tallet af massakrens ofre til cirka 150.

20.000 mennesker siges at være flygtet fra Baga og ind over grænsen til nabolandene Niger og Tchad.

Den militante bevægelse stræber efter en islamisk stat i Nigeria.

Kristne og muslimer udgør hver knap 50 procent af befolkningen i Afrikas mest folkerige land. Resten af de omkring 150 millioner indbyggere tilhører lokale trosretninger.

/ritzau/Reuters