Milits har kontrol over Yemens præsidentpalads

Usikkerhed om udviklingen i Sanaa, hvor militsfolk øjensynligt forsøger at styrte præsidenten.

Houthi-kæmpernes leder Abdel-Malik al-Houthi talte mandag aften på fjernsyn, efter hans folk havde indtaget præsidentpaladset i hovedstaden Sana'a. (Foto: © EPA/STRINGER, Scanpix)

Shiamuslimske militsmænd stormede tirsdag Yemens præsidentpalads i hovedstaden Sanaa og tog kontrol over bygningen. Embedsmænd i byen siger, at det er et kupforsøg mod præsident Abdrabuh Mansur Hadi, men militsen siger, at den vil beskytte staten mod en opløsning.

- Alle muligheder er åbne over for præsident Hadi, siger Abdul Malik al-Huthi, der leder militsen, som har navn efter hans afdøde far.

I New York indledte Sikkerhedsrådet et krisemøde for at fordømme udviklingen i Yemen og udtrykke støtte til Hadi. FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, udtrykker dyb bekymring, og han opfordrer til et øjeblikkeligt stop for kampene i landet.

Bombardement med granater

Volden er taget stadigt mere til i Yemen, hvor Hadi er en vigtig allieret for USA i kampen mod al-Qaeda.

Informationsminister Nadia al-Saqqaf skriver på Twitter, at også præsidentens hus i det vestlige Sanaa er blevet bombarderet med granater. Præsidentpaladset ligger i den sydlige del af Sanaa.

De shiamuslimske houthi-militsfolk omringede mandag aften også premierministerens bolig efter at have beskudt hans bilkortege under hårde kampe med landets hær i hovedstaden.

Flere dræbt mandag

Militsen havde tidligere på dagen bortført en rådgiver for præsidenten, som står over for den hidtil største udfordring i sin regeringstid.

Mindst en halv snes mennesker blev dræbt under kampene mandag.

En våbenhvile kom i stand midt på dagen mandag, efter at der i timevis var blevet rapporteret om skud og eksplosioner forskellige steder nær regeringskvarteret.

Lang kamp

Houthi-militsen har i mange år kæmpet mod regeringen i Sanaa og har siden september kontrolleret en række områder i Yemen, heriblandt dele af hovedstaden.

I september indgik militsen imidlertid en aftale med præsidenten om dannelse af en ny regering, hvor flere houthi-folk blev udnævnt til rådgivere for præsidenten.

Aftalen betød samtidig, at militsen skulle trække sig væk fra en række centrale statslige institutioner, som de havde besat.

/ritzau/Reuters