Hvor meget kan man tillade sig at ytre på de sociale medier, før det bør få konsekvenser?
Det spørgsmål er blevet særligt aktuelt efter terrorangrebet på Charlie Hebdo og raceoptøjerne i Ferguson, USA - begge dele har nemlig ansporet en heftig (og til tider racistisk) debat på sociale medier som Facebook og Twitter.
For nogle mennesker er den racistiske tone nu blevet så hård, at de er begyndt at tage sagen i egen hånd.
Vil have racister fyret
Tumblr-bloggen 'Racists Getting Fired' (racister, der bliver fyret, red.) eksponerer både racistiske kommentarer og dem, der står bag i håb om at få dem fyret.
Bloggen afslører identiteten på brugerne og deler deres navn og arbejdsplads på bloggen i håb om, at nogen vil gøre en sag ud af det, så det i sidste ende koster vedkommende jobbet.
Her viser bloggen for eksempel en mand, der deler voldsomme kommentarer. Nedenunder opfordrer de til, at andre giver hans forretninger dårlige anmeldelser og gør opmærksom på, at han er en 'voldelig og farlig mand'.
Ja, du er racist
Det findes også andre stemmer på de sociale medier, som forsøger at gøre opmærksom på problemet med racistiske og hadske beskeder. Det gælder for eksempel Twitter-brugeren 'Yes, You're Racist (ja, du er racistisk, red.).
Brugeren retweeter andre tweets, som, brugeren mener, er racistiske. Her er et par af dem, han har retweetet:
https://twitter.com/YesYoureRacist/status/556179532378816512
https://twitter.com/YesYoureRacist/status/556175342663393283
Masseanmelder danske Facebook-kommentarer
Forleden tog danske Sylwia Siv selv hånd om en række kommentarer i den danske debat i kølvandet på terrorangrebet i Frankrig. Hun anmeldte debattøerne til politiet.
I sin anmeldelse beskrev hun blandt andet, hvordan hun skiftede ordet 'muslim' ud med 'politi' for at sikre sig, at kommentarerne var stødende.
- Jeg har vendt og drejet alting, prøvet at finde på undskyldninger for disse folk, men intet har endnu givet mig ro. Jeg prøvede at indsætte ordet 'politi' eller 'Dronning Margrethe' alle de steder, hvor der stod 'muslim' og ligeledes udskifte ordet 'moske' med 'politigård' eller 'kongehuset', og det gav mig min endelige beslutning.
Sådan skrev Sylwia Siv blandt andet i sin anmeldelse til politiet, som hun desuden videresendte til TV 2.
Anmeld det, hvis du føler dig truet
Den type anmeldelser er også noget, man ser hos Midt- og Vestsjællands Politi.
Og oplever du selv, at folk skriver truende og racistiske kommentarer på Facebook eller andre sociale medier? Så tager politiet det alvorligt. Sådan lyder det fra kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands politi, Carsten Andersen.
- Hvis man føler sig truet eller ser noget, man ikke vil finde sig i, så skal man anmelde det, siger han.