Terrortruslen mod Europa er på det højeste niveau, siden terrorister tilbage i september 2001, også kendt som 9/11, fløj ind i tvillingetårnene i New York.
Sådan lyder advarslen fra det europæiske politisamarbejde, Europol, i halen på terrorangrebet mod satiremagasinet Charlie Hebdo og de efterfølgende gidseltagninger i Frankrig.
De tre personer slog i alt 17 mennesker ihjel og påstod at have forbindelser til al-Qaeda og Islamisk Stat.
Potentielt kan mellem 3.000 og 5.000 europæiske statsborgere komme tilbage fra Syrien, lyder vurderingen, og helt på linje med flere nationale sikkerhedstjenester advarer Europol om, at de kan udgøre en trussel mod samfundet.
- Det er helt bestemt den mest seriøse terrortrussel, som Europa har stået over for siden 9/11, siger øverste leder af det europæiske samarbejde, Rob Wainwright, ifølge Reuters.
3.000-5.000 europæiske statsborgere
Europol har lige nu en database med 2.500 personer, som organisationen mener, udgør en potentiel trussel mod sikkerheden.
Ydermere sagde den britiske efterretningstjeneste MI5 for nogle dage siden, at militante personer i Syrien planlægger voldsomme angreb mod vestlige mål.
Et andet problem er de såkaldte 'sovende celler', siger Rob Wainwright og henviser til personer, som går rundt i Europa og kan modtage en ordre fra en terrorbevægelse om at udføre et angreb.
I forbindelse med de 'sovende celler' minder Rob Wainwright om, at de to brødre Cherif og Said Kouachi, som onsdag udførte angrebet mod Charlie Hebdo, var i Yemen helt tilbage i 2011.
De to sagde, inden franske sikkerhedsstyrker slog dem ihjel, at de handlede på vegne af al-Qaeda i netop Yemen.
Terrornetværk fra mange steder
Netop truslen kommer ikke bare fra Syrien, Irak, Yemen eller andre lande i den region.
- Det problem, som vi står over for i dag, handler ikke bare om Syrien eller Irak, men også om et netværk af terrorister verden over - i Afrika og på den arabiske halvø eksempelvis - som repræsenterer afdelinger af al-Qaeda.
I sommer blev EU-landene enige om, at Europol skal lægges ind under selve EU-systemet. Dermed kommer det til at berøre det danske retsforbehold, og Danmark må udtræde, medmindre Danmark kan få en særaftale - eller afskaffer retsforbeholdet.
Politiets efterretningstjeneste har tidligere sagt, at mindst 110 personer er udrejst fra Danmark for at tage til Syrien.