"Hvad sagde vi?"
Omtrent sådan lyder reaktionen på terrorangrebet i Paris mod satirebladet Charlie Hebdo fra Tysklands ny højreparti Alternative für Deutschland (AfD) og fra protestbevægelsen Pegida - patriotiske europæere mod islamisering af Vesten.
Næstformand i AfD, Alexander Gauland har udtalt, at de grusomme mord bør være en advarsel til alle, der lukker øjnene overfor voksende islamisme - også i Tyskland.
Gauland opfordrede derpå regeringen til at efterleve højrefløjens krav om en strammere flygtninge- og indvandrerpolitik.
Det måtte komme
Pegida, som i mandags samlede 18.000 til en demonstration mod islamisering i Dresden bakker helhjertet op.
- Især Pegida har været hurtige til at sige, at det var klart at sådan noget måtte komme, når man åbner sin grænse for indvandring fra muslimer. Argumentationen var fuldstændig den samme i forbindelse med gidseltagningen i Sydney for nogle uger siden, fortæller DR Nyheders korrespondent i Tyskland Michael Reiter.
Han fortæller, at højrefløjens udmeldinger om angrebet i Paris får hård medfart af de etablerede partier i Tyskland:
- De kalder det for en skændsel, manipulation og demagogi. De siger, at det bestemt ikke er tidspunktet, hvor man skal misbruge sådan en tragedie til at føre indenrigspolitik og til at kritisere regeringens indvandringspolitik, siger Michael Reiter.
Højrefløj dominerer debat
De tyske socialdemokraters gruppeformand Thomas Oppermann beskylder højrefløjen for at grave grøfter mellem kulturerne - og det er præcis det, terroristerne vil, siger han.
Kritikken af højrefløjen bliver dog mindre entydig, når man bevæger sig uden for den politiske elite i Tyskland, oplever Michael Reiter:
- Det virker som om, at højrefløjens tilhængere dominerer debatten på sociale medier og i kommentarfelterne til artikler på de etablerede mediers hjemmesider. Der er en meget skinger tone. Og det har man ikke set i den udstrækning tidligere, synes jeg.
Fundet et talerør
For der er sket et skred i den tyske debat den seneste tid, hvor Pegida og AfD har fået stadig mere vind i sejlene.
- Pegida har skabt et talerør for nogle mennesker, som ikke har turdet udtale sig før, fordi de var bange for at blive stemplet som nynazister. Og Pegida slår meget offensivt på, at man bestemt ikke er højreekstremist, bare fordi man har en kritisk tilgang til indvandring og islamister, siger Michael Reiter.
En ny rapport, der udkom i dag, understreger, at Pegida og AfD har fundet en ledig platform. Rapporten viser nemlig, at op mod 60 procent af tyskerne ser islam som en trussel.
Og det til trods for at de fleste muslimer i Tyskland - ifølge rapporten - identificerer sig med tyske, demokratiske værdier.
Fremgang for le Pen
Eksperter og internationale medier tager nærmest for givet, at det store franske højrefløjsparti Front Nationale og dets leder Marine le Pen vil opnå fremgang efter terrorangrebet mod satirebladet Charlie Hebdo i går.
- Af alle franske partier står Front Nationale til at opnå mest af denne grusomhed, siger for eksempel Jim Shields, leder af franske studier ved Aston University in Birmingham, til nyhedsbureauet Bloomberg.
I en udtalelse efter angrebet i Paris fordømte Marine le Pen "radikal islam" og den "morderiske ideologi", som ifølge le Pen førte til angrebet.