Tidligere PET-chef: Angreb i Paris burde ikke kunne ske

Med så mange trusler og angreb mod et medie, som Charlie Hebdo har oplevet, burde sikkerheden omkring bladet være så høj, at ethvert angreb blev stoppet i tide, mener Hans Jørgen Bonnichsen.

Terroristerne bag massakren på 12 mennesker fra det satiriske blad Charlie Hebdo burde aldrig være kommet ind i bygningen, mener tidligere operativ chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen. (Foto: © JACKY NAEGELEN, Scanpix)

12 døde og 10 sårede. Sådan lyder konsekvenserne af den blodige massakre, som tidligere i dag ramte magasinet Charlie Hebdo.

Her gik to bevæbnede og maskerede mænd ind i magasinets lokaler midt under et redaktionsmøde og dræbte 12 mennesker, heriblandt to politibetjente.

Men ifølge tidligere operativ chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen, så burde angrebet været blevet stoppet.

- Med den konstante trussel, der har været mod bladet, burde der være iværksat sikkerhedsforanstaltninger, som vi kender det fra JP/Politikens Hus i København og Jyllands-Posten i Viby, siger han til DR Nyheder.

- Så jeg undrer mig meget over, at de kan trænge ind i bygningen og udføre sådan en massakre, som vi har set i dag.

Et oplagt mål for terrorister

På JP/Politikens Hus og Jyllands-Posten i Viby har man siden offentliggørelsen af Muhammedtegningerne indrettet sluser i dørene, sat bombesikrede vinduer op, øget den indre sikkerhed, ligesom der konstant er PET-agenter på gangene i huset.

Og ifølge Hans Jørgen Bonnichsen har de vestlige efterretningstjenester længe været opmærksomme på, at netop avisredaktioner er en indbydende mulighed for terrorister for at benytte guerillametoder til at udføre terrorangreb midt i byer.

- Derfor har man også tilrettelagt sine sikkerhedsforanstaltninger til netop at modvirke og forhindre, at er der mulighed for at trænge ind i et hus som Charlie Hebdos, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

(Foto: © Mie Hvidkjær, DR Nyheder)

Der var da også politibeskyttelse af visse ansatte på det satiriske magasin. Den ene af de to betjente, der blev dræbt, var på stedet for at beskytte tegneren Charb, fortæller en politibetjent til Le Figaro.

Men ifølge en kvindelig ansat, så var de ansatte ikke særligt bekymrede for terrorangreb. Og for et år siden droppede fransk politi helt at beskytte to af bladets andre markante profiler, Lyz og Riss.

Terrorister har ventet på rette øjeblik

Selv siger fransk politi, at de tvivler på, at flere betjente på stedet ville have forhindret massakren mod Charlie Hebdo.

Og ifølge Hans Jørgen Bonnichsen, så kan det være yderst svært at forhindre angreb fuldstændigt.

- Personerne bag angrebet foretager observationer, som gør dem i stand til at finde ud af, hvornår flest er til stede, hvornår nøglepersonerne er samlet, og hvornår der er størst sansynlighed for at trænge ind. Og så slår de til på det tidspunkt, forklarer han.

Ifølge ham er en af de største trusler mod at sikre et sted som Charlie Hebdo, når der i lang tid ikke er sket noget, og man begynder at slappe af.

- Der er der nogen, der er meget dygtige til at tænke strategisk og som siger: Vi kan bare vente. Vi har tid nok. Det må man desværre konstatere, at massakren mod Charlie Hebdo er et udtryk for, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Se de bevæbnede gerningsmænd ankomme og flygte fra terrorangrebet i Paris i videoen herunder:

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:54ad286fa11f9d1664cf4892