OVERBLIK Det ved vi om terrorangrebet i Paris

Satiremagasinet Charlie Hebdos redaktion blev angrebet i hjertet af Paris. 12 blev dræbt og 11 såret under angrebet. Her er, hvad vi ved om angrebet.

'Je Suis Charlie' er blevet budskabet om at værne mod ytringsfriheden efter terrorangrebet i Paris. Udtrykket er gået verden rundt - Her skrevet med lys til minde om ofrene ved en mindestund med tusindvis af franskmænd på Place de la Republique i det centrale Paris. (Foto: © IAN LANGSDON, Scanpxi)

Det satiriske franske magasin Charlie Hebdo, der har hjemme i hjertet af Paris, blev onsdag udsat for et terrorangreb.

12 er dræbt og 11 blev såret - fire af dem alvorligt, oplyser de franske myndigheder.

88.000 politifolk og soldater er indtil videre sat ind i den store menneskejagt på de to brødre, Said og Chérif Kouachi, som mistænkes for at have begået drabene.

En tredje person, en 18-årig mand, har meldt sig selv til politiet, men hans rolle i angrebet er endnu uvis.

Yderligere otte personer bliver tilbageholdt i forbindelse med angrebet på Charlie Hebdo.

Kalashnikovs og "Allah er stor"

De to hætteklædte mænd med kalashnikov-geværer stormede ind i redaktionslokalerne efter at have tvunget sig adgang cirka klokken 11.25 onsdag.

Vidner fortæller, at selve skudangrebet varede mellem fem og 10 minutter.

VIDEO Her er de bevæbnede gerningsmænd fra Paris-skyderiet.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:54ad286fa11f9d1664cf4892

Officielle kilder bekræfter, at de råbte 'Allah er stor'. Gerningsmændene snakkede perfekt fransk uden accent, har flere fortalt.

Le Monde og The Guardian skriver, at der var redaktionsmøde onsdag, og at de fleste af de journalistiske medarbejdere derfor var til stede.

De 12 dræbte er 10 redaktionelle medarbejdere og to politifolk - mindst en af dem var der som en del af den politibeskyttelse, magasinet er under.

Øjenvidner har fortalt, at to eller tre hætteklædte mænd tvang en Hebdo-medarbejder, der stod på gaden, til at skrive kode til indgangsdøren, hvorefter de kom ind og skød løs. Angiveligt råbte de 'Allah er stor', men det er endnu ikke bekræftet. (Foto: © JACKY NAEGELEN, Scanpix)

Flygtede mod nord og hijackede bil

Ifølge de franske myndigheder stak gerningsmændene af i en sort Citroën DS mod Place de la République. Denne bil er fundet forladt i det 19. arrondissement i Paris.

Derefter tvang de sig til en grå Renault Clio.

https://www.youtube.com/watch?v=OqQk7kLuaK4&rel=0

Dagens skyderi er "et terrorangreb"

Dagens skyderi kaldes et "terrorangreb" af den franske præsident Francois Hollande.

Det sagde han, da han besøgte gerningsstedet tidligere onsdag. Derudover sagde han, at Frankrig har afværget flere terrorangreb i den seneste tid.

VIDEO Franskmænd stikker kuglepenne i vejret i sympati med terrorofre.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:54ad805ca11f9d1664cf49c5

Magasin har lagt sig ud med muslimer

Magasinet Charlie Hebdo udkommer en gang om ugen, og denne uges udgave har en artikel om ny bog af den franske forfatter Michel Houllebecq, der allerede har skabt megen debat i Frankrig.

Bogen, som er en roman, handler om, hvordan muslimerne overtager først Frankrig og derefter resten af EU. Bogen udkom i Frankrig dagen inden angrebet.

Magasin truet inden for de seneste uger

Men faktisk lagde Charlie Hebdo sig ud med muslimer i Frankrig allerede, da magasinet udgav versioner af Muhammed-tegningerne.

Derfor har de i flere år været under politibeskyttelse. Den beskyttelse var blevet trappet op de seneste uger, efter magasinet var blevet truet igen.

Øjenvidner har fortalt, at to eller tre hætteklædte mænd tvang en Hebdo-medarbejder, der stod på gaden, til at skrive kode til indgangsdøren, hvorefter de kom ind og skød løs. Angiveligt råbte de 'Allah er stor', men det er endnu ikke bekræftet. (Foto: © Philippe Dupeyrat, Scanpix)

I november blev redaktionens lokaler angrebet med molotov-cocktails og brændte ned til grunden. Magasinet genudgav Muhammed-tegningerne i september 2012.

Kendte tegnere døde i angrebet

En af Frankrigs mest kendte tegnere og redaktør på Charlie Hebdo, Stéphane Charbonier, bedre kendt som Charb, er død. Han var både udgiver af og tegner på Charlie Hebdo.

Det samme er tre andre satiretegnere under dagens angreb.

Charbonnier var allerede på Al-Qaedas liste over. Det samme er flere medarbejdere fra Jyllands-Posten.

Øjenvidner har fortalt, at to eller tre hætteklædte mænd tvang en Hebdo-medarbejder, der stod på gaden, til at skrive kode til indgangsdøren, hvorefter de kom ind og skød løs. Angiveligt råbte de 'Allah er stor', men det er endnu ikke bekræftet. (Foto: © MARTIN BUREAU, Scanpix)

Jyllands-Posten i alarmberedskab

Flere danske medier øgede sikkerheden efter angrebet på Charlie Hebdo. Det gjorde blandt andet Jyllands-Posten, som har været under terrortrusler siden de for første gang bragte Kurt Westergaards Muhammed-tegninger.

Derudover øgede politiet i dagene efter angrebet patruljeringen ved husets adresser på Rådhuspladsen og i Viby J, og de ansatte er blevet tilbudt krisehjælp.

Sociale medier koger over med støtte

I dagene efter angrebet har Twitter kogt over med støtte til magasinet under hashtagget #JeSuisCharlie (jeg er Charlie, red.), ligesom der overalt i den vestlige verden har været støtteoptog og markeringer af sympati for ofrene af angrebet.

Tusinder har også retweetet den sidste tegning, Charlie Hebdo lagde ud lige inden angrebet mod dem.

- Godt nytår, forresten. Også til Al-Baghdadi, lyder teksten.

Al-Baghadadi er kaliffen i Islamisk Stat, og tegningen forestiller en skægget mand, der messer ind i en mikrofon.

Øjenvidner har fortalt, at to eller tre hætteklædte mænd tvang en Hebdo-medarbejder, der stod på gaden, til at skrive kode til indgangsdøren, hvorefter de kom ind og skød løs. Angiveligt råbte de 'Allah er stor', men det er endnu ikke bekræftet. (Foto: © John MacDougall, Scanpix)

Massiv menneskejagt efter gerningsmænd

Det er de to brødre Chérif og Saïd Kouachi på 32 og 34 år, som, politiet mener, er ansvarlige for massakren på Charlie Hebdo.

Kouachi-brødrene mistede som børn begge forældre, der var algeriske immigranter. De blev født i Paris og voksede op i byen Rennes, før de senere flyttede tilbage til den franske hovedstad.

Allerede i 2005 skrev The New York Times ifølge heavy.com om Chérif Kouachi, der beskrev, at han var blevet inspireret til hellig krig i kølvandet på skandalen om Abu Ghraibs fængselsvogteres tortur mod fangerne.

Øjenvidner har fortalt, at to eller tre hætteklædte mænd tvang en Hebdo-medarbejder, der stod på gaden, til at skrive kode til indgangsdøren, hvorefter de kom ind og skød løs. Angiveligt råbte de 'Allah er stor', men det er endnu ikke bekræftet. (Foto: © Fransk politi (handout), Scanpix)

Det franske medie Linternaute.com skriver, at politiet kom på sporet af de tre formodede gerningsmænd, efter at Saîd Kouachis id-kort blev fundet i flugtbilen, som de maskerede mænd kørte væk i efter massakren.

BILLEDER Sørgende demonstranter på gaden i Frankrig.

  • Folk er samlet ved Place de la Republique i Paris. (Foto: © Dominique Faget, Scanpix)
  • I forgrunden holdes der skilte med ordene "Jeg er Charlie". I baggrunden ses et skilt med ordene: "Pressefriheden er uvurderlig. Fundamentalisme af enhver art kommer ikke til at overleve". (Foto: © Dominique Faget, Scanpix)
  • (Foto: © Erik Refner, Scanpix)
  • (Foto: © Dominique Faget, Scanpix)
  • En ung mand holder et skilt op med ordet "hvorfor"? (Foto: © Dominique Faget, Scanpix)
  • Skiltet portrætterer også tegninger af de tre berømte tegnere, Cabu, Charb og Wolinski, (Foto: © John MacDougall, Scanpix)
  • Der bliver tændt stearinlys i sympati. (Foto: © Martin Bureau, Scanpix)
  • Forsvarsminister Nicolai Wammen lægger blomster ved den franske ambassade i København til minde om de dræbte efter terrorangrebet. (Foto: © Erik Refner, Scanpix)
  • Et skilt med ordene "Jeg er Charlie" med blomster og lys ved siden af. (Foto: © John MacDougall, Scanpix)
  • Folk er mødt op med stearinlys og skilte ved Place de la Republique. (Foto: © Gonzales Fuentes, Scanpix)
  • En tegning af de tre berømte tegnere, Cabu, Charb og Wolinski. (Foto: © John MacDougall, Scanpix)
  • (Foto: © MARCOS BRINDICCI, Scanpix)
  • Mennesker samlet i sympati for omkomne ved Place Royale i Nantes. (Foto: © GEORGES GOBET, Scanpix)
  • Lys er blevet tændt for at symbolisere sympati i Lyon. (Foto: © JEFF PACHOUD, Scanpix)
  • Kuglepenne holdes symbolskt i vejret i Rennes, Vestfrankrig. (Foto: © DAMIEN MEYER, Scanpix)
  • Pige med klisterbånd for munden holder et skilt op. (Foto: © ANNE-CHRISTINE POUJOULAT, Scanpix)
  • Tusindvis af mennesker samlet i Lyon. (Foto: © JEFF PACHOUD, Scanpix)
1 / 17

Overblikket er opdateret klokken 08:44 fredag.

https://www.youtube.com/watch?v=OqQk7kLuaK4&rel=0