Det pakistanske militær har sat massivt ind mod pakistansk Taliban efter skolemassakren i Peshawar tirsdag.
Flyvevåben og landtropper har de seneste dage dræbt 77 militante i det nordvestlige stammeområde, der ligger i grænseregionen mellem Pakistan og Afghanistan, oplyser kilder i militæret til nyhedsbureauet AP.
Militæret fortæller, at 10 blev dræbt af landtropper sent torsdag, mens luftbombardementer resulterede i 17 dræbte. Et andet sted blev 32 dræbt i et bagholdsangreb. Endelig blev en højtplaceret leder i pakistansk Taliban og 17 af hans medarbejdere dræbt i tre koordinerede angreb.
Vil 'udrydde' terrorister
Angrebet på skolen fandt sted tirsdag. Mens krigere fra pakistansk Taliban slagtede sig gennem skolen i Peshawar, forklarede en talsmand, at massakren var hævn over landets militær for den omfattende offensiv, som har været i gang siden i sommer.
Skolen var drevet af militæret og størstedelen af de 500 elevers forældre er derfra. 148 - langt størstedelen børn - mistede livet.
- Vi vil have dem til at føle vores smerte, fortalte Muhammad Umar Khorasani ifølge Reuters.
Allerede mens lærere og elever blev dræbt på stribe, strømmede pakistanerne på gaden overalt i landet for at vise sympati med de dræbte og kræve handling fra landets regering. Nok er nok, lød beskeden fra mange af de sørgende. Og Pakistans premierminister lovede allerede næste morgen en håndfast reaktion.
- Der vil ikke blive skelnet mellem 'gode' og 'onde' talibanere, og vi er fast besluttede på at fortsætte krigen mod terrorisme, indtil den sidste terrorist er udryddet, sagde premierministeren.
Ekstremt splittet land
Pakistan er ikke ét samlet land med én samlet holdning, fortæller DR's udsendte Thomas Ubbesen fra Islamabad.
- Der er to Pakistan'er. En stor del af befolkningen i det her land har de sidste dage vist chok og rædsel over massakren på de uskyldige børn i Peshawar.
- Så er der dem, jeg står overfor her ved den Røde Moske, som er et fundamentalistisk arnested her i hjertet regeringsbyen Islamabad. De har en noget anden måde at se det her på.
Holdningen er, at skylden ligger udenfor Pakistans grænser, fortæller Thomas Ubbesen.
- Det er måske shiamuslimer, der står bag. Eller det er saudi-arabere. Det er amerikanere. Det er europæere. Det er i hvert fald ikke pakistanere, fortæller han, mens der bliver råbt vrede slagord i baggrunden.
På samme måde mener en stor del af befolkningen i Pakistan, at det var CIA – og ikke pakistansk Taliban - der stod bag mordforsøget på Malalala Yousafzai, den 16-årige pakistanske uddannelsesforkæmper, der for nylig fik Nobels Fredspris.
Imens fortsætter den militæret og regeringens offensiv mod pakistansk Taliban.
Nawaz Sharif sagde dagen efter angrebet, at de indenfor en uge ville have en samlet plan for, hvordan Taliban skal nedkæmpes. En kamp, de har kæmpet forgæves i årevis.