Italienske medier: Dansk OW Bunker-chef anholdt i mafiaskandale

En omfattende sag i Italien om fiktivt salg af olie trækker tråde til kollapsede OW Bunker såvel som til mafiaen i Rom.

(Foto: © Kasper Palsnov/ Scanpix /Scanpix)

Seks personer er blevet anholdt i en omfattende korruptionssag i Italiens hovedstad, Rom.

Ifølge flere italienske medier er én af de tilbageholdte og sigtede i sagen en dansk statsborger, der indtil OW Bunkers konkurs i begyndelsen af november var en højtplaceret chef i datterselskabet OW Supply i den skandaleramte nordjyske oliekoncern.

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få en kommentar fra danskeren, hvis navn redaktionen kender.

Fiktivt salg af olie

Sagen handler om fiktivt salg af olie for millioner af euro til den italienske flåde og har angiveligt tråde til den italienske mafia.

OW Supply skulle gennem datterselskaber have solgt 11 millioner liter dieselolie til den italienske marinebase i Augusta på Sicilien. Olien har værdi af cirka 7,4 millioner euro - over 50 millioner kroner. Tre officerer i den italienske flåde har angiveligt kvitteret for modtagelsen af olien og en af dem har endda sagt god for kvaliteten.

Der er dog ét problem: Skibet, der skulle have leveret de mange liter olie, Victory 1, ligger i dag på bunden af Atlanterhavet - og dér har det ligget siden september sidste år. Flere besætningsmedlemmer savnes stadig.

Tråde til mafiaen

De tre officerer, der ifølge anklagemyndigheden kvitterede for modtagelsen af de 11 millioner liter ikke-eksisterende olie, er nu anholdt og sigtet. Det samme er den danske OW Bunker-chef, der skulle være involveret i snyderiet.

Dertil er flere personer med klare tråde til mafiaen i Rom sigtet for at have orkestreret hele forbrydelsen.

Sagen har i Italien fået navnet 'Spøgelsesskibet', fordi Victory 1 altså for længst er sunket. Anklagerne kommer i forbindelse med en stor italiensk korruptionsskandale, der har rullet i to uger i Rom. Flere fremtrædende personer, herunder en tidligere borgmester, politikere og myndighedspersoner er anklaget for at pleje tætte forbindelser med organiserede kriminelle.

Afviser forbindelse til finansielle problemer

DR Nyheder har været i kontakt med flere centrale kilder i OW Bunker, men ingen kender til sagen, og alle afviser, at den skulle have forbindelse til de finansielle problemer, der endte med at koste selskabet livet.

Den 6. november 2014 meddelte OW Bunker, at koncernens to danske datterselskaber, O.W. Bunker & Trading A/S og O.W. Supply & Trading A/S havde anmodet skifteretten om rekonstruktion.

Allerede dagen efter indgav moderselskabet OW Bunker A/S konkursbegæring, der blev taget til følge samme dag.