Norge gør det nemmere for flygtningebørn at få asyl

Der skal tages ekstra hensyn til børns ve og vel i norske asylsager, lyder det efter politisk aftale.

Den store flygtningestrøm fører til strammere asylregler herhjemme, mens i Norge er reglerne blevet lempet. (Foto: © Bax Lindhardt, Scanpix)

Den norske regering er sammen med Kristelig Folkeparti og Venstre fredag aften nået til enighed om et nyt og mere lempeligt regelsæt for asylbørn, der har været i landet i længere tid.

Det betyder, at barnets og familiens opholdstid og tilknytning til Norge fremover skal tillægges større vægt, end det er tilfældet i dag. Dermed vil flere af børnene kunne blive i Norge, lyder det i en pressemeddelelse.

Aftalen er kommet i stand, efter at den norske regering har modtaget kritik for behandlingen af asylbørn, der er blevet sendt hjem efter at have boet i Norge i længere perioder.

Mere hensyn til det enkelte barn

Et eksempel er ifølge Dagbladet, at en treårig, der er født i landet, blev sendt ud af Norge sammen med fire ældre søskende. Familien havde boet i Norge i mere end fire år.

De nye regler kommer til at betyde, at myndighederne i hver enkelt sag blandt andet skal tage stilling til barnets behov for stabilitet og kontinuitet, hvilket sprog barnet snakker, barnets tilknytning til familie, venner og nærmiljø i Norge og i hjemlandet samt den sociale og humanitære situation ved hjemsendelse.

- Denne regelændring indebærer, at vi får en mere human behandling af længereboende asylbørn, siger Venstre-leder Trine Skei Grande.

Regelsættet skal evalueres efter et år.

Dårlige sager for justitsministeren

Justitsminister Anders Anundsen har dog ikke overblik over, hvor mange børn, der får glæde af de mere lempelige regler og eksempelvis undgår at blive udsendt.

Anundsen beklagede tidligere på ugen over for Stortinget, at det norske politis udlændingetjeneste ikke havde modtaget en besked fra ministeriet om, at udsendelse af asylbørn, der har været længere tid i landet, skulle nedprioriteres.

En artikel i Bergens Tidende fredag viste imidlertid, at justitsministeriet løbende er blevet orienteret om flere kontroversielle udsendelsessager, og at ministeren dermed kunne have grebet ind.

/ritzau/NTB