Dansk ebola-læge: Efter en times arbejde hælder jeg sved fra støvlerne

Jonas Torp Ohlsen arbejder under svære forhold på Læger uden Grænsers største ebola-center i Liberia.

Den danske læge Jonas Torp Ohlsen vil i den kommende tid fortælle om sit arbejde i Liberia her på dr.dk. (© MSF)

- Ebola er på mange måder en grusom sygdom. De menneskelige tragedier er massive.

Sådan beskriver den danske læge Jonas Torp Ohlsen den epidemi, som han er taget til Liberia for at bekæmpe for organisationen Læger uden Grænser.

37-årige Jonas Torp Ohlsen vil i den kommende tid fortælle om sit arbejde i Liberia her på dr.dk.

Mød Jonas i denne video:

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:547ef4366187a20adc8ff201

Den danske læge har en ledende funktion på Ebola-centeret ELWA-3 i Liberias hovedstad Monrovia. Centeret er det største behandlingscenter for ebola, som Læger uden Grænser har bygget, med plads til 250 patienter.

Her er ebola-centeret Elwa-3 filmet med en drone:

https://www.youtube.com/watch?v=loUQWgf00Uc&rel=0

Arbejdet i ebola-centeret foregår under ekstreme sikkerhedsforanstaltninger for at forhindre, at de ansatte bliver smittet.

- Alt arbejde inde i højrisikozonen foregår i fuldt beskyttelsesudstyr og planlægges nøje for at undgå spildtid. Typisk klarer man maksimalt en time i dragten, før man må ud på grund af dehydrering eller sved og dug i beskyttelsesbrillerne, siger Jonas Torp Ohlsen.

Se Jonas i fuldt beskyttelsesudstyr før stuegang i ebola-centerets højrisikozone:

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:547ef4286187a20adc8ff1fe

- Al fysisk kontakt er forbudt. Hænderne vaskes I kloropløsning ved enhver lejlighed. Ved indgangen til hospital og hotel sprayes fodtøj med klor, og alle får kontrolleret deres temperatur, fortæller Jonas Torp Ohlsen:

- Vores beskyttelse i højrisikozonen starter med operationstøj og gummistøvler. Over det kommer heldragt, åndedrætsværn, hætte, dobbelte handsker, gummiforklæde og beskyttelsesbriller.

Personalet skriver deres navne i panden, så de ikke er helt anonyme overfor patienterne. (© MSF)

Inde hos patienterne har personalet særlig opmærksomhed på omgangen med nåle. Men det måske mest kritiske tidspunkt opstår, når holdet forlader patienterne igen.

- Det vigtigste er egentlig ikke dragten som sådan, men i høj grad også desinfektion-proceduren på vej ud, hvor man sprayes med klor, mens man lagvis fjerner alt udstyret på en måde så man undgår kontaminering, siger Jonas Torp Ohlsen.

Han forklarer, at sikkerhedsudstyret gør arbejdet med ebola-patienterne meget vanskeligt:

- Efter halvanden time i dragten er jeg fuldstændig gennemblødt og kan hælde tre-fire deciliter sved ud af hver gummistøvle og må skifte sokker og undertøj. Intensiv rehydrering med vand og salt/sukker opløsning er nødvendig mellem turene ind for at undgå dehydrering.