Der er flere gode nyheder fra klima-topmødet i Peru.
En af dem er, at Brasilien nu fælder 18 procent færre træer end tidligere. Det er det største fald i mange år.
Rydningen af Brasiliens regnskov i Amazonas menes at være skyld i ca. tre fjerdedele af landets udledning af drivhusgasser.
Men selv om der fældes færre træer i Brasilien end tidligere, bliver der alligevel hvert år fældet et skovareal lidt mindre end Sjælland, siger generalsekretær i Greenpeace, Mads Flarup Christensen.
- Det er stadig for meget, siger Mads Flarup Christensen. Vi skal ned på væsentligt mindre, hvis vi skal nå de klimamål, som også er vigtige for skovene.
Gode takter
- Men der sker mange positive ting i øjeblikket for verdens skove. Vi har også gode takter fra Asien, hvor flere og flere selskaber forpligter sig til ikke at importere palmeolie - noget der bidrager til skovrydningen.
I det store regnskab betyder det, at nogle af de store udviklingslande er begyndt at få styr på skovrydningen.
- Det skyldes ikke mindst, at man har fået mange af de lande, der importerer både illegalt træ, soya og andre ting, som er med til at drive afskovningen i troperne, med på vognen i forhold til at lægge pres på Brasilien og Asien for at nedsætte trykket på skovene.
- Det er en vigtig bidragyder til at få sænket hastigheden, hvormed skove bliver fældet og dermed bidrager til klimaforandringerne, siger Mads Flarup Christensen.
En anden god nyhed er, at den nye præsident i Indonesien, Joko Widodo, har lovet, at der vil blive slået hårdt ned på rydningen af store regnskovsarealer i landet.
Den tredje gode nyhed er, at en række industrilande som USA, Storbritannien, Frankrig, Holland og Japan ifølge tænketanken Chatham House nu importerer mindre mængder illegale træprodukter end tidligere.
Øget fokus
- Det siger netop, at der er kommet øget fokus på det her, siger Mads Flarup Christensen. Men vi skal dog ikke undervurdere, at salget af illegalt træ stadig er et stort problem.
- Vi har heldigvis i EU fået nogle gode regler til at forhindre det, men det er stadig en væsentlig motivation bag fældningen af regnskovene, at der findes skovsorter, som er attraktive på markedet.
- Så der skal stadigvæk gøres meget mere både fra de store udviklingslande og fra importlandene for virkelig at få sat en stopper for det her, siger Mads Flarup Christensen, generalsekretær i Greenpeace.