EU: Danske virksomheder skal åbne kassen og investere

Mindre administrativt bøvl og øget konkurrence i detailhandlen kan få virksomheder til at investere, mener EU.

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker (tv.), der her ses i samtale med den italienske premierminister Matteo Renzi, opfordrer Danmark til flere investeringer. (Foto: © CHRISTIAN HARTMANN, Scanpix)

Danmark lider stadig under manglende investeringer efter krisen trods rekordhøj opsparing i virksomhederne.

Vejen frem mod investeringer, arbejde og vækst hedder fortsat budgetdisciplin, vækstvenlig finanspolitik, jobrettede uddannelser og fjernelse af barrierer.

Sådan lyder diagnosen for dansk økonomi i Jean-Claude Junckers nye, højtprofilerede investeringspakke for Europa.

2350 milliarder investeres

EU-Kommissionens formand vil med sin treårige plan rejse cirka 2350 milliarder kroner til investeringer for at få gang i hjulene igen og skabe vækst og arbejde i EU's medlemslande.

Danmark bør ifølge Juncker-planen begrænse eller fjerne administrative byrder for at skærpe konkurrencen i servicesektoren, særligt inden for detailhandel og byggeri.

Erhvervslivet skal åbne sine bugnende bankkonti og vende de stagnerende investeringer, tilskyndet af stærkere konkurrence inden for tjenesteydelser, lyder anbefalingen.

Lysner i kommende år

EU-Kommissionen påpeger, at investeringerne i Danmark efter boligboblen, målt i forhold til bruttonationalproduktet (BNP), er faldet betydeligt mere under krisen end i sammenlignelige lande - trods regeringens initiativer med vækstpakker og skattelettelser.

Faldet afspejler, at den indenlandske efterspørgsel er svag, og at virksomhederne har akkumuleret en enorm opsparing. Det lysner dog en smule i kommende år.

- Faste investeringer, inklusive i udstyr, forudses at accelerere fra 1,9 procent i 2014 til tre procent i 2015 og 3,8 procent i 2016, drevet af lav rente, forventet voksende efterspørgsel i 2015-2016 og øget brug af produktionsapparatet.

- Byggeriet udviser meget langsomt positive takter efter to års fald, lyder det om Danmark.

Juncker-planen konstaterer, at Danmark allerede har nået EU's 2020-mål om at investere tre procent af BNP i forskning og udvikling, og at regeringen følger en ambitiøs strategi om at gøre Danmark fri af kul, olie og gas i 2050.

- Siden 2012 er de samlede investeringer i energi i Danmark øget, hvilket har forbedret forbindelser og infrastruktur og øget kapaciteten, hedder det.

/ritzau/