Politi bygger barrikader før Ferguson-afgørelse

Stemningen i den amerikanske by Ferguson er anspændt forud for nyt i sag om betjents drab på sort teenager.

Barrikader af beton og metal toner op i forstæder til den amerikanske by St. Louis, hvor myndighederne forbereder sig på mulige demonstrationer, når en jury offentliggør, om der skal rejses en sag mod en politibetjent, der i august skød og dræbte en sort teenager.

En afgørelsen var ventet i weekenden, men nu tyder det på, at juryen mødes mandag for at fortsætte drøftelserne.

Beboere i Ferguson, hvor den 18-årige Michael Brown blev skudt, og i den nærliggende by Clayton har forberedt sig på at indtage gaderne, hvis der ikke bliver rejst tiltale mod betjenten Darren Wilson.

Demonstrerer for retfærdighed

Adskillige demonstranter samledes lørdag for fjerde aften i træk og råbte blandt andet budskabet ingen retfærdighed, ingen fred.

Ifølge CNN skød en 26-årig kvinde fredag ved et uheld sig selv med en pistol, som hun havde medbragt for at forberede sig på demonstrationer efter Ferguson-afgørelsen.

Område i undtagelsestilstand

Der er erklæret undtagelsestilstand i delstaten Missouri, hvor Ferguson ligger, nationalgarden er blevet indsat, og omkring 100 folk fra det amerikanske forbundspoliti (FBI) er i området for at sikre ro og orden.

Både Michael Browns far og mor har opfordret demonstranter til at holde sig fra at bruge vold.

- Gør dem ikke vrede, og lad ikke dem hidse jer op. Jeg ønsker ikke, at nogen kommer til skade, sagde moren, Lesley McSpadden, lørdag til en forsamling ved et mindesmærke for sin søn.

Også USAs præsident, Barack Obama, og landets justitsminister, Eric Holder, har opfordret til fredelige demonstrationer.

Opfordrer til protester

Via sociale medier og løbesedler har flere lokale grupper opfordret folk til at gå på gaden, når juryens afgørelse er offentliggjort.

- Drabene på unge sorte mennesker må stoppe! Folk skal samles og udtrykke dette i fællesskab med en høj stemme, hedder det på en af løbesedlerne.

Budskabet er, at folk skal nægte at acceptere, hvis det morderiske svin går fri.

Spørgsmålet er, om betjent Wilson handlede i selvforsvar.

Brown var ubevæbnet, da han blev skudt, men politiet har sagt, at Brown var truende. Øjenvidner har modsat fortalt, at Brown rakte hænderne i vejret i tegn på overgivelse.

/ritzau/dpa