I dag udløber fristen for forhandlingerne om det iranske atomprogram, og det er allerede nu klart, at der ikke bliver tale om en stor forkromet aftale.
- Der er forhandlet et år, men alle parter har erkendt, at de ikke er parate til at tage det sidste store skridt, siger Steffen Gram, DR's internationale korrespondent.
Ved forhandlingerne i Wien sidder Iran, der ønsker hurtigt at få hævet sanktionerne mod landet, og USA, Rusland, Kina, Frankrig, Storbritannien og Tyskland, der ønsker at bremse Irans atomprogram.
Tror ikke på iranerne Iranerne fastholder retten til et fredeligt atomprogram, og har flere gange afvist, at man udvikler atomvåben.
Men Vesten tror ikke på iranerne, når de siger, at udvikling af atomvåben ikke er på tale, siger Steffen Gram.
- For få uger siden meddelte Det Internationale Atomenergiagentur, at Iran har nægtet dem adgang til et militæranlæg, hvor man mener, at atomprogrammet er kombineret med en militær dimension. Så der er stadig ting, man ikke ved om hinanden, siger han.
Må ikke gå fra hinanden
- Ordet fiasko er forbudt. Der må ikke ske det, at parterne går fra hinanden. Jeg tror, at der enten bliver tale om en rammeaftale eller en principerklæring, som fyldes ud de kommende uger, siger Steffen Gram.
Vesten vil have garanti for, at Iran ikke på noget tidspunkt kan få en atombombe. Derfor skal der sættes en grænse for, hvor meget uran Iran må berige.
Iran vil ud af isolationen og have gang i olieeksporten og økonomien. Olieeksporten er halveret på grund af sanktionerne, og i dag køber kun Kina olie af Iran.
Man er ikke i mål
Der har været stor politisk aktivitet i Wien for at nå en aftale. Alle udenrigsministre er til stede i forsøget på at finde en løsning inden tidsfristen. Man er nået langt, men er altså ikke i mål.
- Iran er specialister i at trække forhandlingsforløb ud, mens Vesten ønsker en hurtig afgørelse. Her taler man om uger snarere end måneder, siger Steffen Gram.
Ved forhandlingerne sidder den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, over for sin amerikanske kollega, John Kerry, og de er i forvejen oppe at toppes over Ukraine, og også i Mellemøsten er der problemer.
- USA ønsker at holde tingene adskilt, og et kompromis i forhold til indsatsen mod Islamisk Stat bliver klart afvist. Først når atomaftalen er på plads vil man forsøge at komme videre på andre områder, siger Steffen Gram.