Det officielle skøn er, at 15.000 krigere fra 81 lande er rejst til Syrien for at kæmpe for oprørerne mod styret og for ISIS i Syrien og Irak. Det er vurderingen i en rapport, som FN's Sikkerhedsråd modtog i slutningen af oktober i år.
Men en gennemgang af de nyeste tal fra myndigheder, forskere og forskellige efterretningstjenester viser, at den samlede vurdering lige nu snarere nærmer sig 17.000 personer.
Det er i sagens natur vanskeligt at afgøre de præcise tal for, hvor mange, der er rejst til Syrien for at kæmpe for terrororganisationerne Ahrar al-Sham, Jabrat al-Nusrah og ikke mindst for IS.
- Der er en meget stor usikkerhed i de officielle tal, bl.a. fordi de forskellige landes myndigheder har forskellige måder at gøre tallene op på Det er ganske mange, der er rejst til Syrien, siger terrorekspert Magnus Ranstorp, der imidlertid vurderer at DR's gennemgang er mere korrekt end den gennemgang FN's Sikkerhedsråd modtog i oktober i år.
Research fra forskellige kilder
DR's Undersøgende Databaseredaktion har gennem de seneste dage forsøgt at få sat tal på, hvor mange, der er rejst til Syrien. Vores research tager afsæt i rapporter fra blandt andre International Centre for Counter Terrorism ICCT i Haag, den amerikansk baserede tænketank Soufan Group og International Centre For The Study Of Radicalisation And Political Violence ICSR i London.
Vi har samlet alle de opdaterede tal i et dokument, hvor det også fremgår hvornår tallet senest er opdateret og hvilken myndighed der er kilde til det nye tal. Men der er stor usikkerhed om tallene.
Konservative valg når flere tal er i spil
I Storbritannien rapporterer medier og forskere om, at mellem 400 og 1.000 briter er rejst til Syrien. Den officielle vurdering, som gengivet af den britiske udenrigsminister er, at cirka 400 er rejst.
I DR's sammentælling er det den officielle, britiske – og altså den laveste vurdering, der henvises til.
I andre lande angives den officielle vurdering som et skøn mellem et nedre og et øvre tal, for eksempel 30-60. Her anvender DR et gennemsnit af de to tal, altså i dette tilfælde 45.
Grundlæggende har vi valgt at antage konservative skøn for de enkelte lande, især, når der blandt officielle kilder er uenighed om tallet.
I USA anslår forbundspolitiet FBI, at 70 amerikanske statsborgere er rejst til Syrien, men ved en høring den 3. september 2014 sagde direktøren for USA's National Counterterrorism Center Matthew Olsen, at mere end 100 amerikanske statsborgere var rejst til Syrien. Dette er refereret i en rapport til den amerikanske kongres, men i DR's sammentælling har vi valgt at bruge FBI's mere konservative skøn.
I dag vil DR2 forsøge at få svar på, hvad det er for en krig mod IS, vi er gået ind i, og hvad formålet er. Det sker, når DR2 bruger hele dagen på at sætte fokus på Danmark som krigsførende nation.