Et forsigtigt skøn er, at op mod 17.000 mennesker fra 81 lande nu er rejst til Syrien for at kæmpe for terrorbevægelsen Islamisk Stat og mod styret i den blodige borgerkrig.
Det viser en sammentælling, som dr.dk's Undersøgende Databaseredaktion har foretaget af de seneste vurderinger, offentliggjort af FN, af forskellige organisationer og af de enkelte landes efterretningstjenester og myndigheder.
Flere end 3.000 mennesker er rejst fra Europa for at drage i krig, og Danmark er blandt en kernegruppe af lande, der er særligt berørt af problemet, siger EU's antiterrorkoordinator Gilles de Kerchove:
- Hvis vi bryder det ned på medlemsstater så vil jeg sige, at der er en kernegruppe på ni til ti medlemsstater, der er mere berørt af fænomenet end andre. Hovedsageligt Tyskland, Frankrig, Belgien, Holland, Danmark, Sverige, Storbritannien og til dels Spanien og Østrig.
6000 flere krigere på et år
I slutningen af oktober i år skønnede FN's Sikkerhedsråd, at ca. 15.000 mennesker fra 81 lande var rejst til Syrien for at kæmpe. For et år siden var vurderingen, at 11.000 var rejst.
Dr.dk's sammentælling viser dog, at der er op mod 17.000, der er rejst til Syrien for at kæmpe. Det er højere end de officielle tal fra blandt andet FN's Sikkerhedsråd.
- Jeg vil mene, at jeres tal er mere korrekte end de officielle tal, siger den svenske terrorforsker og forskningschef på Försvarshögskolan Magnus Ranstorp.
- Det er helt generelt, at der er et meget stort mørketal. Der er en meget stor usikkerhed i de officielle tal, bl.a. fordi de forskellige landes myndigheder har forskellige måder at gøre tallene op på. Det er ganske mange, der er rejst til Syrien, fortsætter Magnus Ranstorp.
Kun få oplysninger om antallet
Selv om DR's sammentælling bygger på forskning og på officielle tal, så er alle tal vurderinger.
Der er 81 lande, der har meddelt FN, at borgere er rejst til Syrien for at kæmpe, men der er kun meget få af de 81 lande, der har offentliggjort eksakte tal for, hvor mange der er rejst.
- Det helt store problem er, at vi ikke ved ret meget om de folk, der rejser ud, siger Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste:
- Herhjemme har PET i snart et år sagt, at over 100 personer er rejst til Syrien. Der er jo ingen der mener, at det tal har ligget stabilt i den tid, siger Hans Jørgen Bonnichsen.
- Det er en katastrofe, at vi ikke har samlet et empirisk billede af dem, der rejser, og at vi ikke debriefer dem godt nok, når de kommer hjem.
Arabisk forår legitimerer kamp
Uanset den store usikkerhed så viser tallene, at antallet af udenlandske krigere i Syrien er støt stigende, trods de indgreb, der indtil nu er foretaget for at dæmme op for de krigsrejsende.
Det er borgerkrigens udspring i Det Arabiske Forår, der i særlig grad giver krigen legitimitet, forklarer Rasmus Boserup, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier DIIS:
- Det Arabiske Forårs modstand mod brutale og undertrykkende regimer appellerer bredt ud i hele regionen og i hele verden. Det er jo en fantastisk god historie med det gode mod det onde. Det giver borgerkrigen i Syrien en ekstrem legitimitet. Det er svært at finde nogen, der ikke er enig i, at Assads styre er brutalt og forkasteligt.