TIDSLINJE Islamisk Stat: Fra miniput-milits til verdens rigeste terrorgruppe

Sådan er Islamisk Stat blevet verdens mest magtfulde og frygtede terrorgruppe.

Øverst tv. er IS' leder og selvudnævnte kalif Abu Bakr al-Baghdadi, øverst th. et billede fra en propagandavideo fra terrorgruppen. Nederst tv. er en kurdisk kriger, der forsvarer byen Kobane, nederst th. et dansk F16 fly letter på vej mod Kuwait. (Foto: © Wikicommons- Christian Als- Twitter og Ahmed D)

Den brutale islamistiske gruppe Islamisk Stat kontrollerer store områder i Syrien og Irak, de anslås af CIA til at have op mod 31.500 krigere, og de bliver kaldt verdens rigeste terrorgruppe.

Her er deres vej til at blive verdens mest magtfulde og frygtede terrorgruppe.

2003-2010

I 2003 invaderer en international koalition Irak for at afsætte landets daværende diktator Saddam Hussein. Danmark er blandt de krigsførende nationer, som bliver ledet af USA.

I kølvandet på invasionen opretter den jordanske islamist Abu Musab al-Zarqawi gruppen 'al-Qaeda i Irak'. Den bliver hurtigt kendt som en af de mest brutale oprørsgrupper. Al-Zarqawi har inden invasionen haft en milits under et andet navn.

I 2006 bliver al-Zarqawi dræbt i et amerikansk luftangreb. Efterfølgende går al-Qaeda i Irak sammen med flere andre oprørsgrupper under navnet 'Islamisk Stat i Irak' (ISI).

I 2007 stækkes gruppens magt, efter at de amerikanske tropper betaler andre sunni-militser for at bekæmpe dem.

I april 2010 overtager Abu Bakr al-Baghdadi lederskabet af gruppen.

2011-2014

I foråret 2011 begynder demonstrationer mod Bashar al-Assad i Syrien. Det udvikler sig de følgende år til en blodig borgerkrig. ISI støtter yderligtgående islamister med våben og krigere.

I april 2013 omdøber gruppen sig til 'Islamisk Stat i Irak og Levanten' (al-Sham) – det forkortes ISIS eller ISIL. Efter at USA trækker sine tropper hjem, stiger angrebene begået af ISIS markant.

I 2014 vinder ISIS frem i store områder både i Syrien og Irak.

Sommer 2014 og frem

I midten af juni 2014 erobrer gruppen blandt andet den irakiske by Mosul. De ødelægger en række kristne og muslimske mindesmærker og tvinger byens kristne mindretal til at konvertere eller betale store beløb i afgift. Langt de fleste flygter. Gruppen indtager også Saddam Husseins hjemby Tikrit. Gruppen siger selv, at de har konfiskeret store mængder våben fra den flygtende irakiske hær og har plyndret millioner fra banker og regeringsbygninger.

I midten af juni lægger ISIS også en video på nettet, der viser massakren af omkring 160 til 190 irakiske soldater.

Den 29. juni udråber gruppen et kalifat med ISIS' leder Abu Bakr al-Baghdadi i rollen som kalif. Gruppen kalder sig nu 'Islamisk Stat' (IS).

Den 3. juli erobrer IS Syriens største oliefelt al-Omar. Det kan producere 75.000 tønder olie om dagen.

Den 3. august erobrer IS byen Sinjar i Irak. Omkring 40 – 50.000 fra yazidi-mindretallet flygter op på et bjerg i nærheden. Her har de hverken mad, vand eller skygge, og der bliver slået international alarm om en humanitær katastrofe. De fleste bliver efterfølgende reddet, men flere hundrede mænd bliver dræbt af IS i massakrer, og hundredvis af kvinder bliver taget til fange, tvunget til ægteskab og solgt som slaver. IS retfærdiggør i oktober slaveri af yazidi-mindretallet i deres engelsksprogede magasin.

I august begynder en amerikansk-ledet koalition luftangreb mod Islamisk Stat.

Den 19. august lægger IS en video på nettet, der viser mordet på den amerikanske journalist James Foley. Senere følger flere videoer, der viser mord på journalister, hjælpearbejdere og soldater.

I Danmark stemmer et stort flertal i Folketinget den 2. oktober for at sende syv danske F16 fly til Kuwait for at deltage i koalitionens bombardementer af IS. Lidt over en time senere letter flyene fra Flyvestation Skydstrup, og små to uger senere flyver de det første bombetogt.

(Foto: © Christian Als)

På trods af luftbombardementerne fortsætter IS med at trænge frem. I den syriske by Kobane kæmper de i oktober og november indædt mod kurdiske tropper, som det dog lykkes at holde IS ude af byen.

Den 3. november oplyser den irakiske regering, at krigere fra IS har dræbt 322 medlemmer af en irakisk stamme i en serie angreb. Det seneste i en lang række angreb på mindretal, som medlemmerne af IS opfatter som undermennesker.

Den 14. november udgiver FN en rapport, der anklager IS for at have begået krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

December 2014

I starten af december sagde den amerikanske general James Terry, der er ansvarlig for hærens hærens indsats mod IS, at IS var i defensiven i Irak, men at indsatsen vil tage mindste tre år.

I slutningen af december lykkes det for de kurdiske Peshmerga-styrker at trænge IS bort fra store dele af Sinjar-bjerget.

Kilder: BBC, CNN, Institute for the Study of War, New York Times, FN og Reuters.