Steffen Gram: G20 skudt i gang med Kina, krise og guitarspil

I Australien er en række statsledere i gang med årets G20-møde.

Obama havde et budskab til Asien og resten af verden med til G20. (Foto: © AAP Image/POOL/Rob Griffith, Scanpix)

Statsledernes korte spadseretur ud til deres overdækkede frokostbord i den australske hede kunne være symbolet på, at den nye verdensorden er på vej.

Den amerikanske præsident Obama gik side om side med Kinas præsident Xi Jinping og deres australske vært. Efter dem kom flere europæiske stats- og regeringschefer, og til sidst kom Ruslands præsident Putin, nærmest lidt for sig selv.

Jakkerne blev taget af i de små 40 grader, og to guitarister akkompagnerede debatten mellem G20-lederne, da frokosten blev serveret og kameraerne sendt bort.

Ukraine overskygger økonomisk vækst

Dette års G20-topmøde, som finder sted i Brisbane i weekenden, har ikke meget tilfælles med sidste års møde i Sankt Petersborg. I dag overskygger krisen i Ukraine alle samtalerne om global økonomisk vækst.

Den australske vært, premiereminister Abbot, har åbenlyst demonstreret sin modvilje mod Putin, og senere i dag vil den tyske kansler Angela Merkel forklare Putin, hvorfor situationen i Ukraine er uacceptabel.

Obama er stjernen

Det er dog stadig Obama, der er stjernen - omend lidt famlet. Men alligevel var entreen pompøs. Air Force One kom ind fra Burma, og to SeaKing-helikoptere fragtede præsidenten og hans følge til to pansrede limousiner.

Australierne satte dog støvlerne i sandet, da Obamas Secret Service bad dem fjerne en rundkørsel, så limousinerne kunne holde hastigheden.

Præsidenten indledte sit besøg med en tale ved Queensland Universitet for at par tusinde unge.

Amerikanerne havde på forhånd bebudet, at Obamas tale ville slå budskabet fra en lignende tale i 2011 fast: At USA er en Stillehavsmagt, man kan regne med, og at USA vil fokusere på Asien, og Obama leverede:

- USA vil forstærke vores engagement med alt hvad vi har i vores magt, lød det fra talerstolen.

Ingen skal tvivle på staterne

Talen kommer efter flere år, hvor den amerikanske tilbagetrækning fra Mellemøsten, fornemmelsen af rådvildhed i Washington, og upræcise budskaber fra Washington kunne skabe tvivl om amerikanernes vilje til virkelig at satse i Asien.

Obama erklærede, at den asiatiske sikkerhedsorden ikke må baseres på "tvang eller intimidering, hvor store nationer tryner små".

Og uden at nævne Kina ved navn henviste han til konflikterne i det østkinesiske og i det sydkinesiske hav mellem Kina og dets naboer.

- Ingen skal betvivle USA's vilje til at støtte vores allierede, slog Obama fast.

Historisk aftale

Obama's politik er ofte blevet udlagt som forsøg på at inddæmme Kinas voksende magt. Men det afviste Obama forleden i Beijing.

Og her i Brisbane opfordrede han et Kina, der overholder internationale regler og aftaler, og som opretholder og overholder menneskerettighederne, til at arbejde sammen for fremtiden.

Den amerikanske præsident henviste til den aftale, som USA og Kina forleden offentliggjorde i Beijing, der skal reducere de to stormagters CO2-udslip - en aftale, der mange steder bliver kaldt historisk.

Mangler beviser

Men USA's allierede har stadig brug for beviser for, at amerikanerne er kommet for at blive.

Kina har stadig til gode at demonstrere accept af den internationale orden og internationale aftaler.

Og Obama har stadig til gode at demonstrere, at hans nederlag ved Kongresvalget i USA for et par uger siden ikke har lammet ham og vil forhindre ham i at være supermagten USA's leder i en verden i opbrud.