Ekspert: Våbenhvilen i Ukraine er reelt død

Våbenhvilen i det østlige Ukraine er nu reelt død, siger Østeuropa-eksperten Søren Riishøj.

Både regeringsstyrkerne og oprørerne i det østlige Ukraine forbereder sig tilsyneladende på en ny militæroffensiv. Den indgåede våbenhvile anses nu reelt for at være død. (Foto: © Sandro Maddalena, Scanpix)

Selv om våbenhvilen i Ukraine ikke formelt er ophævet, må man sige, at den nu reelt er død. Det vurderer lektor i statskundskab ved Syddansk Universitet, Søren Riishøj.

Officielt siger regeringen i Kijev ganske vist, at den ikke vil opgive våbenhvilen i det østlige Ukraine, selv om de pro-russiske oprørere tilsyneladende planlægger en ny militæroffensiv.

Men omvendt er der forlydener om, at regeringen i Kijev selv vil komme med en modoffensiv meget snart.

Søren Riishøj siger, at der de seneste uger har været en mobilisering fra Kijev-regeringens side. Men spørgsmålet er, hvor meget Ukraines regering har at gøre godt med militært, siger han.

Vinterkrig truer

Søren Rishøj betegner situationen i Donetsk og Lugansk som katastrofal, fordi befolkningen efterhånden er afskåret fra at få vand og elektricitet, nu da vinteren står for døren.

-Vi er jo i noget, der nærmer sig en vinterkrig, så det kan blive dybt alvorligt, siger Søren Riishøj.

Men det er ikke kun Ukraines regering, der bekæmper oprørerne i øst. Det samme gør en række private militser.

Ikke Guds bedste børn

Det diskuteres meget, hvad militsernes dagsorden er, og om de kæmper uafhængigt af regeringen i Kijev, siger Søren Riishøj.

Det samme gælder de pro-russiske separatister, som heller ikke er Guds bedste børn. Her er diskussionen, hvor meget de kontrolleres af Moskva, siger han.

Men Søren Riishøj mener, at de private militser i høj grad agerer uden Kijev-regeringens kontrol.

Men regner med, at der er op til 70 forskellige militsbrigader af alle mulige afskygninger. De er hovedsageligt finansieret af private midler og også af de rigeste oligarker i Ukraine. Men der er formodentlig også en vis støtte udefra, siger Søren Riishøj.

Han mener, at det uhyggelige ved krigen i det østlige Ukraine er, at situationen efterhånden mere og mere ligner det, man oplevede under krigene på Balkan i 1990´erne.