Ekspert om såret IS-leder: Slangen vokser bare et nyt hoved

Der skal mere end en såret eller død leder til at knække halsen på Islamisk Stat, mener forsker. Terrorgruppen er simpelthen blevet for stor til at knuses så let.

Man ved ikke meget om Abu Bakr al-Baghdadi, lederen af Islamisk Stat. Nu melder Iraks forsvarsminister, at al-Baghdadi er såret, men selv hvis han dør vil IS leve videre, siger forsker. (© Scanpix)

Abu Bakr al-Baghdadi er leder af verdens mest frygtede terrorgruppe - og selvudnævnt kalif af Islamisk Stats erobrede selvstyreområde i grænselandet mellem Syrien og Irak.

Nu går rygterne på, at al-Baghdadi skulle være såret efter koalitionen mod Islamisk Stat satte alle kræfter ind på at dræbe ledelsen af terrorgruppen under et bombeangreb tæt ved Mosul i det nordlige Irak.

Ifølge Iraks forsvarsminister, Khaled al-Abadi, lykkedes det for koalitionens kampfly at ramme og såre al-Baghdadi under angrebet - og samtidig dræbe kaliffens næstkommanderende. En oplysning som den amerikanske efterretningstjeneste dog ikke kan bekræfte.

Men selv om det skulle være tilfældet og Abu Bakr al-Baghdadi endog ender med at dø af sine sår, så ændrer det ikke det store for Islamisk Stat, mener lektor på Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen.

- Det store spørgsmål er, hvor topstyret Islamisk Stat i virkeligheden er? spørger Peter Viggo Jakobsen, før han selv besvarer sit spørgsmål:

- Jeg har hørt masser af teorier om, at man bare skal skære hovedet af slangen før den falder sammen. Men indtil videre viser erfaringen nu mere, at slangen bare vokser et nyt hoved, siger han.

Al-Baghdadis betydning svinder med Islamisk Stats størrelse

I sidste uge blev Abu Bakr al-Baghdadi ellers udnævnt til én af verdens mest magtfulde mennesker af Forbes Magazine, der fandt plads til terrorlederen på 54. pladsen på deres top-72. En liste, der ikke havde plads til flere statsledere eller Natos generalsekretær.

Alligevel er kaliffen fra Islamisk Stats selvudråbte kalifat ikke længere så central en figur, at han ikke kan undværes.

- Det kan godt være, at al-Baghdadi var afgørende for, at Islamisk Stat er blevet til det, den er i dag. Men Islamisk Stat har fået sit eget liv efter organisationen er blevet så stor, siger Peter Viggo Jakobsen.

Han nævner al-Qaeda som et oplagt eksempel at sammenligne med.

Her formåede den internationale koalition at jage lederen Osama Bin Laden så langt ud i periferien, at han i de sidste år af sit liv ikke havde nogen større indflydelse på terrorgruppens gøren.

- De satte de facto Bin Laden ud af spillet, men resten af organisationen fortsatte jo med at udføre angreb alligevel. Derfor har jeg også svært ved at forestille mig, at Islamisk Stat falder sammen, hvis det skulle lykkes at slå deres øverste leder ihjel.

Sidder på magten og olien

Samtidig er der det særlige ved Islamisk Stat, at de opererer i et grænseområde mellem Syrien og Irak, hvor der er så megen intern uro, at ingen reelt har kræfterne til at slå gruppen tilbage.

Og samme område er rigt på især oliekilder, som Islamisk Stat har sat sig på og nu sælger videre på det sorte marked. Derfor tror Peter Viggo Jakobsen heller ikke på, at én såret eller død leder får Islamisk Stat til at smuldre.

- Det kan måske give lidt interne stridigheder, men ellers påvirker det næppe IS særlig meget. Jeg vil i hvert fald se det, før jeg tror det, siger han.

Se hvordan hverdagen udfolder sig i Islamisk Stats selvudråbte kalifat i billedserien herunder:

  • En mand griller kød på gaden i byen Raqqa. Den arabiske tekst på det sorte banner rundt om klokketårnet betyder 'Islamisk stat i Irak og Levanten, Raqqa-provinsen'. Billedet er taget den 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Det karakteristiske sorte flag, der kendetegner terrororganisationen Islamisk Stat vajer i baggrunden. Den nordlige by i Syrien anses for at være hovedkvarter for Islamisk Stat. Billedet er taget den 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Med et maskingevær på ryggen, duftes der til en forretnings parfumer. Billedet er taget den 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Mænd inspicerer parfume-afdelingen i en forretning. Billedet er taget d. 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • En picninc i parken. Billedet er taget d. 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Og her er kvinder ude for at kigge på sko. Billedet er taget den 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Et par kigger på stof i en forretning i Raqqa. Billedet er taget d. 18. september (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Mænd beder en bøn foran lukkede butikker. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • To indbyggere løber sig en tur i en af byens parker. Billedet er taget den 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Børn leger i parken. Billedet er taget d. 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • En politimand med tilhørsforhold til Islamisk Stat styrer trafikken. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Byliv i Raqqa den 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Natten til i dag, dansk tid, er der så angiveligt styrtet en drone ned i forretningen på billedet... (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • ... Her inspiceres vragresterne. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Et sammenkrøllet kommunikationstårn, som dronen angiveligt ramte på sin vej mod jorden. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • To mænd har pakket alle deres egendele i kufferter, og har sat sig op på motorcyklen. (Foto: © Stringer, Scanpix)
1 / 16