Ryborg: Hemmelige skatteaftaler bringer Vestager i svær situation

Luxembourgs aftaler med en række store virksomheder kan ende på konkurrence-kommissær Margrethe Vestagers bord. Men sagen får med stor sandsynlighed ikke konsekvenser for EU-kommissionen, vurderer DR's EU-korrespondent.

Margrethe Vestager er havnet midt i en sag om store virksomheders skatteaftaler med Luxembourg. (Foto: © THIERRY CHARLIER, Scanpix)

Sagen om store virksomheders skatteaftaler i Luxembourg kan blive ubehagelig for konkurrence-kommissær Margrethe Vestager.

Journalister fra 18 medier i verden har afsløret, at Luxembourg aktivt og velvilligt hjælper store selskaber med at skrue aftaler sammen, der gør, at de i nogle tilfælde slipper for at betale skat i de lande, hvor pengene er tjent. I stedet betaler de en lav skat i Luxembourg.

Selvom virksomhederne ikke bryder loven, kan skattemanøvren skabe problemer for Margrethe Vestager, som skal sætte gang i eventuelle undersøgelser af aftalerne og dermed sin chef.

- Det er selvfølgelig en kompliceret sag for Vestager. Hun har været kommissær i fire dage, og skal hun nu tage initiativ til en stor undersøgelse af Luxembourg, hvor hendes formand Jean-Claude Juncker har været premierminister, siger EU-korrespondent i DR Ole Ryborg.

Juncker er parlamentets mand

De lukrative skatteaftaler er alle indgået i perioden fra 2002-2010, hvor EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, sad som premierminister i det lille EU-land. Men ifølge Ole Ryborg vil sagen med stor sandsynlighed ikke få konsekvenser for hverken Juncker eller hans kommission.

- Hvis der skal komme pres på Juncker, skal det komme fra Europa-Parlamentet, og Juncker er parlamentets opfindelse. Socialdemokrater såvel som Kristendemokrater i parlamentet har godkendt ham. Samtidig har alle vidst, at Juncker og Luxembourg har haft skatteaftaler, så jeg tror ikke, der er den politiske vilje til at gøre noget, siger EU-korrespondenten.

To af aftalerne, med Fiat og Amazon, er nu i gang med at blive undersøgt af generaldirektoratet for konkurrence, hvor Vestager er chef.

Hvis der skal yderligere undersøgelser til, vil det kræve pres fra en række af EU's store lande. Sagen er nemlig ikke den mest oplagte at kaste sig over for den danske kommissær, vurderer Ole Ryborg.

- Det vil hjælpe, hvis der kommer et pres fra en række lande, som ønsker at få undersøgt, om der er tale om ulovlig statsstøtte og ikke blot udnyttelse af gældende skatteregler, siger DR's korrespondent.

Kendte forhold

Han påpeger, at det er alment kendt, at Luxembourg, som udgør 0,07 procent af verdens bruttonationalprodukt, er hjemsted for 10 procent af alle udenlandske investeringer i verden.

Samtidig er det allerede lykkedes at presse Luxembourg på en række områder. Blandt andet har landet ikke længere hemmelige konti, hvilket betyder, at andre EU-lande kan få oplysninger om, hvad der står på bankkonti i Luxembourg og dermed kontrollere, om alt foregår efter bogen.

Blandt de virksomheder, som har benyttet sig af skatteaftalerne med Luxembourg, er også Ikea, Deutsche Bank og danske TDC.