Sorte skyer over USA’s klimapolitik giver danske panderynker

Det er særligt klima- og miljøpolitikken - eller måske manglen på samme - der gør, at danskere skal interessere sig for det amerikanske midtvejsvalg.

Præsident Barack Obama må tage dekreter i brug, hvis han vil gennemføre sin politik på klima- og miljøområdet. (Foto: © LARRY DOWNING, Scanpix)

Resultatet af det amerikanske midtvejsvalg kan få sorte skyer til at trække sig sammen og skygge for den grønnere klima- og miljøpolitik, som præsident Barack Obama har forsøgt at få indført i sin præsidentperiode.

Og det er den væsentligste begrundelse for, at danskere i almindelighed skal interessere sig for et amerikansk lokalvalg, mener leder af Center for Amerikanske studier på Syddansk Universitet, Niels Bjerre-Poulsen.

- Miljøet er et område, man kan være særligt bekymret for. Man får nu republikaneren Jim Inhofe som formand for miljøudvalget i Senatet, og det er en mand, som benægter, at klimaforandringer er menneskeskabte.

- Han har blandt andet kaldt global opvarmning for et svindelnummer, så det er svært at forestille sig, at præsidenten sammen med ham kan føre USA i en mere grøn retning, siger Niels Bjerre-Poulsen til DR Nyheder.

Ekstremt klimasyn

Udsigten til en mindre grøn politik vækker bekymring hos en tidligere danske udenrigsminister, SF'eren Holger K. Nielsen.

- Den amerikanske højrefløj er fuldstændig ekstrem i klimaspørgsmålet. De mener blandt andet ikke, at der er menneskeskabte forhold bag klimaændringerne, og de er derfor meget bagstræberiske på det område, mener Holger K. Nielsen.

Blandt de grønne tiltag fra Obama har været konkrete mål for at nedbringe udledningen af CO2.

Obama kan bruge dekreter

Niels Bjerre-Poulsen forklarer, at præsidenten nu i højere grad må gå uden om Kongressen og anvende dekreter - de såkaldte executive orders - hvis han vil gennemføre sin politik.

Han kan eksempelvis lade det amerikanske Miljøministerium stramme standarder for udledninger af CO2 på egen hånd, selvom det ifølge centerlederen vil udløse kraftige reaktioner fra Senatet, som nu har et republikansk flertal.

DR's internationale korrespondent Steffen Gram vurderer, at Obama netop på klima- og miljøområdet vil gøre brug af dekreter i de sidste to år af sin embedsperiode.

Dekreterne kan have næsten samme effekt som lovgivning, men de kan nemmere omgøres af en eventuel kommende republikansk præsident.