Bådflygtninge må sejle deres egen sø

Fra midnat risikerer endnu flere bådflygtninge at dø, når de krydser Middelhavet mod Europa

De fleste bådflygtninge, der søger mod Europa, kommer fra Nord-Afrika og Mellemøsten. Mange drukner undervejs, fordi deres både kæntrer. (© Scanpix Denmark)

Fra midnat bliver det EU´s grænseagentur Frontex, som får hovedansvaret for redningsindsatsen for de mange bådflygtninge i Middelhavet.

Den nye styrke får kodenavnet Triton og skal afløse den italienske redningsoperation - Mare Nostrum - som det seneste år har reddet 153.000 bådflygtninge.

Mare Nostrum syd for Italiens kyst dækker et havområde på 43.000 kvadratkilometer - ca. samme størrelse som Danmarks areal.

De fleste bådflygtninge kommer fra Mellemøsten og Nordafrika - mange af dem fra Syrien og fra Eritrea.

Men trods Italiens redningsindsats er cirka 3.000 bådflygtninge alligevel druknet siden årsskiftet.

Det tal frygter en række hjælpeorganisationer snart vil stige, fordi operation Triton ikke får mandat til at lede efter bådflygtninge, hvis skib er kæntret.

Flygtningene bliver kun reddet op af vandet, hvis Triton-styrken bliver opmærksom på dem.

Færre penge

EU-operationen kommer til at råde over seks skibe, to overvågningsfly og en helikopter. Og dens budget bliver kun en tredjedel af det, Italien har brugt på sin redningsoperation.

Det meste af Triton-styrken kommer til at patruljere inden for italiensk territorialfarvand. Og dens hovedopgave bliver at overvåge EU´s grænser.

Italien har endnu ikke meddelt, om Mare Nostrum-operationen indstilles helt fra midnat eller hvornår det sker.

Den italienske admiral Filippo Maria Foffi opfordrer EU´s medlemslande til at foretage fælles redningsoperationer i internationalt farvand.

Det er der, de fleste bådflygtninge hidtil er blevet reddet. Og det er også i internationalt farvand, at kriminelle menneskesmuglere er mest aktive. 700 menneskesmuglere er foreløbig blevet arresteret.

Briterne vil ikke være med

15 EU-lande har foreløbig givet tilsagn om at medvirke i Triton-operationen. Men Storbritannien har på forhold sagt fra. Argumentet er, at endnu flere flygtninge så vil blive opmuntret til at søge til Europa.

Det argument køber den italienske admiral ikke. Mange af flygtningene bliver nemlig tvunget til at gå ombord i synkefærdige både. Så briterne ved simpelthen ikke, hvad de taler om, siger han

Det britiske flygtningeråd siger, at den britiske regering tilsyneladende er uvidende om, at verden lige nu oplever den største flygtningekrise siden Anden Verdenskrig.

- Folk holder ikke op med at flygte til Europa, hvis vi holder op med at kaste en redningskrans ud til dem, siger det britiske flygtningenævns direktør, Maurice Wren.

- Svaret på de mange bådflygtninge, der søger til Europa, er ikke at bygge et Fort Europa, men at sørge for at sikre folk, der har brug for beskyttelse, siger han.