Den svenske regering vil torsdag anerkende Palæstina som en stat.
Det skriver landets udenrigsminister, socialdemokraten Margot Wallström, i et debatindlæg på Dagens Nyheters hjemmeside.
Dermed bliver Sverige det første land, der som medlem af EU kalder Palæstina som en stat.
Kritik fra flere sider
Sverige mødte kritik fra Israel, da den svenske regering efter valget i september annoncerede, at den ville anerkende Palæstina. Også USA kritiserede statsminister Stefan Löfven for at tage dette skridt.
Ifølge Margot Wallströms debatindlæg anser den svenske regering de folkeretslige kriterier for at anerkende Palæstina som en stat for at være opfyldt, selvom palæstinenserne ikke har kontrol over et territorium med definerede grænser.
- I dag, torsdag, træffer regeringen beslutning om at anerkende staten Palæstina. Det er et vigtigt skridt, som bekræfter palæstinensernes ret til selvbestemmelse, skriver udenrigsministeren.
- Der findes et territorium - om end ikke med fastlagte grænser. Der findes også en befolkning. Og der findes en regering med mulighed for at opretholde indre og ydre kontrol, fortsætter hun.
Sverige stemte mod FN-anerkendelse
Margot Wallström mener, at anerkendelsen af en palæstinensisk stat vil bidrage til, at israelere og palæstinensere kan leve i fredelig sameksistens.
FNs Generalforsamling anerkendte Palæstina i 2012 trods protester fra Israel. Dengang undlod Sverige at stemme, da den tidligere borgerlige udenrigsminister Carl Bildt var imod FN-beslutningen.
EU anerkender ikke staten Palæstina, selvom unionen støtter en tostatsløsning. Men Polen, Ungarn, Slovakiet, Bulgarien, Tjekkiet, Rumænien, Cypern og Malta har anerkendt Palæstina, inden at landene kom med i unionen.
/ritzau/TT