Italien strammer op - fingeraftryk bremser syriske flygtninge

Antallet af syriske flygtninge, der kommer til Danmark, er pludselig faldet markant. En ny procedure i Italien er sandsynligvis en vigtig del af forklaringen.

Hovedbanegården i Milano har været et knudepunkt for flygtningstrømmen til Europa. Se reportage i TV AVISEN klokken 21.30 i aften. (© DR)

Fra september til oktober faldt antallet af syriske asylansøgere i Danmark pludselig med omkring 60 procent.

Det har sat gang i en sand gætteleg om årsagen - blandt andet fordi, faldet skaber tvivl om regeringens skøn for, hvor mange asylansøgere der vil komme til Danmark i 2014.

Der bliver gættet på dårligt vejr i Middelhavet, en togstrejke i Tyskland og en ny indsats mod menneskesmuglere.

Men TV AVISEN 21.30 kan i aften bringe en reportage, som peger på en anden sandsynlig forklaring på faldet.

Fingeraftryk

Sagen er, at Italien, som er mange syriske flygtninges indgang til Europa, i september og oktober er begyndt systematisk at tage syrernes fingeraftryk.

Det har de sådan set hele tiden skullet gøre i henhold til EU-reglerne på området. Men de italienske myndigheder har i store dele af 2014 undladt at tage fingeraftryk fra flygtninge fra Syrien og Eritrea.

Ifølge flere kilder har myndighederne arbejdet efter en uformel, mundtlig ordre fra det italienske indenrigsministerium om ikke at tage fingeraftryk, fortæller EU-korrespondent i DR Niels Kvale.

- Men den ordre skulle angiveligt være blevet omstødt i løbet af den seneste måneds tid, hvor man har påbegyndt en systematisk registrering af flygtningene. Der er mange rapporter om syriske flygtninge, der forsøger at modsætte sig proceduren med fingeraftryk, men bliver tvunget til det.

Tomt flygtningeområde

Proceduren med fingeraftryk har store konsekvenser for asylsøgerne:

- De fælles asylregler i EU betyder, at din asylsag skal behandles i det første EU-land, du ankommer til. Hvis en flygtnings fingeraftryk er taget af de italienske myndigheder, vil de danske myndigheder kunne se det ved ankomsten til Danmark, hvorefter asylansøgeren så kan sendes tilbage til Italien. Fingeraftrykkene er altså afgørende for, hvor mange asylsager der er i hvert EU-land, siger Niels Kvale.

Han har oplevet den ændrede procedure i Italien ved selvsyn på hovedbanegården i Milano, der i månedsvis har været knudepunkt for syriske flygtninge på vej mod nord.

- Den ændrede procedure ses tydeligt på banegården, hvor flere end 40.000 flygtninge har passeret i løbet af sommeren. En del af banegården har været omdannet til en slags flygtningeområde, men det var næsten tomt, da vi var der, fortæller Niels Kvale:

- De organisationer, der arbejder der, siger, at forklaringen er en kombination af efterårsvejr, der gør sejladsen over Middelhavet farligere, og at Italien nu er begyndt at følge reglerne om at registrere fingeraftryk - og i det hele taget har systematiseret deres modtagelse af flygtninge.

Frustrerede flygtninge

Korrespondenten mødte mange frustrerede syriske flygtninge andre steder i Milano.

- Jeg talte med adskillige flygtninge, der bekymret spurgte, om de nu ikke kunne rejse til Sverige, Danmark eller Tyskland, fordi deres fingeraftryk var blevet taget, fortæller Niels Kvale.

Han forklarer, at Italiens ændrede adfærd er del af et større spil om fordelingen af asylsøgere i EU:

- Med det store flygtningepres har Italien følt sig ladt i stikken. Italienerne har især ønsket, at de andre EU-lande påtog sig en større del af redningsindsatsen i Middelhavet. Det har været en af årsagerne til, at myndighederne har vendt det blinde øje til registreringen af flygtninge.

- Men i takt med, at flygtningestrømmen mod Nordeuropa er steget, er kritikken mod Italien taget til. Og da man nu har opnået et kompromis om indsatsen i Middelhavet, hvor EU - via grænseagenturet Frontex - skal spille en mere aktiv rolle, så har italienere altså ændret deres praksis. Og dermed har de - foreløbig - sat en prop i et af de store huller, der har været i det europæiske asylsystem.

Se Niels Kvales reportage om syriske flygtninge på banegården i Milano i TV AVISEN 21.30 i aften.