Valgobservatør i Ukraine: Folk fra den gamle æra kan miste alt

Der er mindre forventninger om stemmesvindel end tidligere, men særligt på lokale valgsteder kan politikere blive fristet til at fuske, siger dansk valgobservatør.

Valgobservatører forventer mindre svindel ved parlamentsvalget i Ukraine end tidligere set. Her står en mand i hovedstaden Kijev og ser på kandidaterne til valget. (Foto: © SERGEI SUPINSKY, Scanpix)

Et af de store valgtemaer i Ukraine har været opgøret med korruption og en syg politisk kultur, som handler om at rage til sig. Håbet er nye tider i det kriseramte land.

Men ikke alle er interesserede i de nye tider, fortæller presseansvarlig Rasmus Fonnesbæk Andersen fra organisationen Silba, der har 20 danske valgobservatører i landet.

bservatørerne skal særligt holde øje med valgene i enkeltmandskredsene.

- Der har man folk fra den gamle æra, som står til at miste deres parlamentariske immunitet og hele deres forretningsimperier - deres familiers fremtid - som formentlig vil være klar til at gøre ret meget for at beholde deres poster, siger Rasmus Fonnesbæk.

Lokale kredse

Det ukrainske valg er bygget sådan op, at halvdelen af de 450 pladser i parlamentet, Verkhovna Rada, vælges proportionalt på lukkede partilister, mens den anden halvdel kommer fra enkeltmandskredse.

I enkeltmandskredsene stiller pengestærke personer op, og allerede inden valget er der ifølge lektor i statskundskab Søren Riishøj fra Syddansk Universitet rejst 178 retssager for brud på valgloven med mistanke om bestikkelse.

Valgobservatørerne fra Silba og andre internationale organisationer er derfor til stede rundt i hele landet i løbet af søndagens parlamentsvalg.

- Vi er til åbningen, så vi eksempelvis kan være sikre på, at der ikke er sendt 5000 valgsedler ud til et valgsted med 150 vælgere. I løbet af dagen går vi rundt og holder øje med, om der er forsøg på at købe stemmer, eller om lokale bøller - købt af de her politikere - intimiderer folk til at stemme på netop dem, siger Rasmus Fonnesbæk Andersen.

Til sidst holder de også øje med, om optællingen af stemmerne går efter bogen.

Regeringsparti mistede magten

Silba var også med til præsidentvalget i maj, hvor Petro Porosjenko blev valgt. Her oplevede organisationen ikke nogen systematisk svindel, som parlamentsvalget i 2012 eksempelvis var udsat for.

Og den mindre fusk med stemmerne kan formentlig tilskrives, at den tidligere præsident Viktor Janukovitjs' parti har mistet en masse magt.

- Det tidligere herskende parti, Regionernes parti, har med et snuptag fået fjernet deres magt og alt deres lokale netværk, som organiserede den her fusk fra top til bund, siger Rasmus Fonnesbæk Andersen.

- Vi forventer, der vil være mindre svindel end tidligere. Der vil nok stadig være fusk, men systematisk svindel, som er det, vi leder efter, det håber vi ikke på, kommer til at ske.

Ved søndagens valg er der også 700 observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE).

Nuværende præsident Petro Porosjenkos politiske blok er spået til at blive den dominerende magt i parlamentet, hvor prorusserne til gengæld får mindre indflydelse.